Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

26. 09. 2012.

Дунавски илегалац

По задатку Радио Букурешта, у којем је почео да ради 1959. године као уредник програма на српскохрватском језику, Милан Петровић је, по својој изричитој жељи, годинама пратио изградњу хидроелектрана Ђердап I и II.

Брана Ђердапа и подигнута је на месту где је једне августовске ноћи 1948. године, тада млади Петровић, илегално препливавши Дунав, пребегао у Румунију због неслагања с Титовом ”ревизионистичком” политиком.

Кад је брана већ била подигнута и радови се примакли крају решио је да направи радијску репортажу под насловом “Једном ногом у Румунији – другом у Југославији”.

Стао је на средину бране где бела линија означава међудржавну границу.

Најпре је снимио изјаве румунских градитеља, а потом је прешао на југословенску страну, где се међу радницима и инжењерима задржао у разговору више од два сата.

Кад је оконачао посао, чим је крочио преко беле линије, један румунски граничар почео је да виче:

  • Стани! Стани!- и уперио машинку према згранутом Петровићу.
  • Одакле долазиш?- упитао је строго.
  • Па, ту сам све време био, објасни новинар безазлено.
  • Шта радиш овде? Документа!

На радном налогу Петровић је имао сва потребна одобрења пограничних власти. Али, узаман, ревносни граничар је наредио једном војнику да чува “преступника”, који је покушао илегално да пређе у Румунију без пасоша!

Ипак, збрка је убрзо распетљана: испоставило се да је, док је Петровић био на југословенској територији дошло до смене страже, при чему је командир заборавио да обавести своју замену о договору с новинаром, који је тако”илегално” прешао Дунав други пут, прво пливајући, а потом пешке!

На основу записа из књигеДражесни КГБ јави сеаутора Драгослава Симића и Милана Петровића, објављене 2009. у издању УНС -а , написала В. Арсенић


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси