Naslovna  |  Šta radimo  |  Saradnja  |  Jačanje novinara u Evropi: Integracija slobodnjaka u socijalni dijalog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saradnja

Jačanje novinara u Evropi: Integracija slobodnjaka u socijalni dijalog

Međunarodni skup Jačanje novinara u Evropi: Integracija slobodnjaka u socijalni dialog (Empowering Journalists in Europe: Integrating Freelancers in the Social Dialogue) organizovala je 23. i 24. septembra 2005. godine u Bratislavi Evropska federacija novinara (European Federation of Journalists), uz pomoć Fondacija Fridrih Ebert (Fridrich Ebert Stiftung) i lokalnog partnera – Sindikata novinara Slovačke.

Učesnici konferencije su bili predstavnici medija i medijskih organizacija iz Mađarske, Slovenije, Ukrajine, Slovačke, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Hrvatske, Portugalije, Belgije, Danske, Estonije, Grčke, Srbije i Crne Gore, Švedske, Češke, Austrije, Francuske, Finske, Litvanije i Makedonije.

Profesor Roberto Pedersini sa Milanskog univerziteta predstavio je rezultate istraživanja Slobodni novinari u evropskoj medijskoj industriji – uspostavljanje okvira za centralnu i istočnu Evropu? (Freelancers Journalists in the EuropeanMedia Industry - Setting the Framework for Central and Eastern Europe?), koji pokazuju da u 19 zemalja broj slobodnjaka raste i da ih je trenutno više od 30 odsto zaposlenih u medijskoj industriji. U najvećem broju slučajeva, oni nemaju adekvatnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu (recimo, uskraćeno pravo na bolovanje, godišnji odmor itd.) i često su slabije plaćeni od stalno zaposlenih kolega. Predlaže se efektnije praćenje (monitoring) položaja slobodnjaka, pogotovo u zemljama (poput SCG) gde ne postoje istraživanja i adekvatne baze podataka.

Recimo, u Danskom udruženju novinara (koje broji oko 12.500 članova) slobodnjaci, koji mesečno plaćaju 100 evra članarinu (70 evra za stalno zaposlene), jer im se, između ostalog, nude ne samo uobičajne beneficije poput pravne pomoći, već i:

  1. trening za razvijanje pregovaračkih veština prilikom traženja zaposlenja (angažmana) ili prodaje određenog teksta, priloga…;
  2. korisne informacije o kretanju honorara, odnosno plata za određene poslove u medijskim kućama sa kojima slobodnjak pokušava da uspostavi saradnju.

Tokom konferencije više puta istaknuta je potreba da se u kolektivnim nacionalnim ugovorima (za novinare i medijske radnike) predvidi jednaka cena rada i za slobodnjake, jer je stav Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i većine novinarskih udruženja da ne sme postojati ova vrsta novčane (i statusne) diskriminacije. Takođe, istaknuto je da u nekim zemljama postoji razlika u ceni rada među muškarcima i ženama koji rade kao slobodnjaci. Često su žene lošije plaćene za istu vrstu posla. U panelu posvećenom ovoj problematici naveden je primer Finske, gde su žene u odnosu na muškarce slobodnjake plaćene 7 odsto manje.

Iz izveštaja o položaju slobodnjaka u pojedinim zemljama može se zaključiti da se slobodnjaci i honorarni saradnici suočavaju se sa više manje istim problemima:

  • ekonomskom nesigurnošću;
  • velikom konkurencijom;
  • nižom cenom rada, koja često podrazumeva angažman bez adekvatnih autorskih ugovora i
  • netrpeljivim stavom kolega koji su stalno zaposleni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi