Naslovna  |  Šta radimo  |  Projekti  |  „Šesta konferencija medija dijaspore i Srba u regionu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

„Šesta konferencija medija dijaspore i Srba u regionu“

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva sponjnih poslova sproveli su u periodu jul - oktobar 2015. godine projekat „Šesta konferencija medija dijaspore i Srba u regionu“.

„Šesta konferencija medija dijaspore i Srba u regionu“ održana je 23. oktobra u Pres centru UNS-a. 

Konferencija se odvijala u sesijama

- projektno sufinansiranju medija dijaspore i regiona 

- prelazak štampanih izdanja na onlajn platforme i mogući modeli finansiranja medija 

- radionica na temu projektnog sufinsiranja medija.

Učesnicima Konferencije obratili su se ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Saša Mirković i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Prva sesija bila je posvećena projektnom sufinansiranju medija dijaspore i regiona -  iskustvima i izazovima konkursa za sufinansiranje medija dijaspore i regiona.  Govorili su državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Miodrag Linta, Nikolina Milatović Popović u ime Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i  generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Na drugoj sesiji posvećenoj prelasku štampanih izdanja na onlajn platforme i mogućim modelima finansiranja medija govorili su urednici i novinari medija iz dijaspore i regiona. U ovoj sesiji uvodničari su bili urednica www.dijaspora.tv iz Beča Vesna Dimitrijević, novinar  časopisa „Izvor“ i ZVO produkcije iz Vukovara Nikola Milojević, urednik portala www.jadovno.com iz Banja Luke Dušan J. Bastašić, novinarka Srpskih nedeljnih novina iz Budimpešte Dobrila Borojević, urednik časopisa Swiss Serbi iz Berna Boban Petković.

Uvodničar i moderator druge sesije bio je koordinator UNS-ove škole novinarstva i asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Nedeljković.

O podršci iz matice i mogućim vidovima saradnje govorili su urednik Programa za dijasporu Radio Beograda Dušan Gligorijević i urednica podsajta www.dijaspora.rts.rs RTS - Program za dijasporu Vanja Vasić.

U radionici Konferencije Vodič za projektno sufinansiranje Milena Banović iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom upoznala je učesnike sa osnovnim principima finansiranja organizacija civilnog društva - pripadnika srpske zajednice iz regiona i  dijaspore. Borka Rajšić je odgovarala na pitanja vezana za konkurse za sufinansiranje projekata koje raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja.

Na konferenciji su dodeljene nagrade „Zlatno pero Štajerske“ i medalja ,,Svetozar Miletić''.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi