Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  UNS predao pismo za premijera Viktora Orbana Ambasadi Mađarske u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Izvor: UNS

UNS predao pismo za premijera Viktora Orbana Ambasadi Mađarske u Beogradu

Udruženje novinara Srbije predalo je danas Ambasadi Mađarske u Beogradu pismo za mađarskog premijera Viktora Orbana, u kom se traži da inicira istragu o policijskom prebijanju šestoro novinara i medijskih radnika koji su izveštavali o izbegličkoj krizi u septembru prošle godine.

U pismu koje su potpisali čelnici Evropskog centra za novinarske i medijske slobode i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podseća se da su 16. septembra 2015. godine mađarska interventna policija i specijalne antiterorističke jedinice TEK, napali novinare i medijske radnike, među kojima je bila i tročlana ekipa RTS-a.

U pismu se ističe da je zapanjujuće da ovaj ozbiljan incident nije uopšte istražen od strane nadležnih u Mađarskoj, koja je članica Evropske Unije.

“Pozivamo Vas da inicirate temeljnu istragu napada i privođenje pravdi odgovornih za kršenje slobode medija i narušavanje ličnog integriteta napadnutih medijskih radnika”, stoji u pismu koje su danas u sklopu akcije koju je inicirao Evropski centar za novinarske i medijske slobode, evropske novinarske i medijske organizacije dostavile diplomatsko-konzularnim predstavništvima Mađarske u svojim zemljama.

“Strani medijski radnici su napadnuti po danu, bez ikakvog prethodnog upozorenja, dok su radili svoj posao praćenja događaja na granici. Oni su imali vidljive oznake, novinarsku opremu i prema svedočenjima žrtava policija nije prestala da ih batina čak ni nakon što su učinili jasnim da su iz medija”, navodi se u pismu Orbanu.

“Kao Evropski centar za novinarske i medijske slobode smatramo neprihvatljivim da Vaša Vlada, umesto da istraži napad na inostrane novinare, objavi da je policijska akcija bila zakonita i profesionalno izvedena i čak počne da krivi žrtve zbog neodgovornosti za nenapuštanje teritorije na kojoj je policija koristila prinudne mere”, stoji dalje u pismu.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović izjavila je povodom akcije #mediafreedomHungary da se radilo o napadu na novinare kao na donosioce neželjene poruke.

“Neoprostivo je nasilje mađarskih policajaca prema novinarima čija je jedina krivica u tome sto su pokušali da izveste šta se događa izbeglicama na mađarskom graničnom prelazu. Bio je to klasični napad na donosioca neželjene poruke. Jovana Đurovic i njene kolege sa RTS-a uverljivo su posvedočili da su mađarske policajce blagovremeno na mađarskom jeziku upozorili da su reporteri na radnom zadatku, pa su ipak izudarani”, navela je predsednica UNS-a i članica Izvršnog odbora Evropskog centra za novinarske i medijske slobode.

Kako je pisao RTS na dan incidenta, mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailovića bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku za snimanje zvuka. Reporterki Jovani Đurović je prilikom napada policije na novinare povređena ruka.

U ovom incidentu povređeni su i Timea Bek, slovačka novinarka, Jaček Tačik, poljski novinar i Voren Ričardson, fotoreporter iz Australije koji je osvojio nagradu za najbolju fotografiju za 2015. godinu na konkursu World Press Photo, koju je načinio baš na srpsko-mađarskom prelazu prateći dešavanja sa izbeglicama. Ovo troje novinara policija je uhapsila i privela, da bi ih kasnije oslobodila bez podizanja ikakvih tužbi.

14. april 2016. godine

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi