Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  UNS se priključio akciji obnove Vranjskog pozorišta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

UNS se priključio akciji obnove Vranjskog pozorišta

Udruženje novinara Srbije (UNS) priključilo se akciji obnove zgrade vranjskog pozorišta „Bora Stanković” koja je izgorela u podmetnutom požaru 2. jula ove godine.

Zgrada vranjskog pozorišta stara 120 godina, bila je jedna od najstarijih zdanja kulture i tradicije Vranja i juga Srbije, a vranjsko pozorište institucija koja se svrstala u red srpskih kulturnih vrednosti. Prva pozorišna predstava odigrana je 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev „Gorski vijenac”, koji je režirao Radoje Domanović, tadašnji profesor vranjske gimnazije.

Zgradu pozorišta, sagrađenu 1892. godine, Vranju je darovao trgovac, dobrotvor i tadašnji predsednik opštine, Janča Jovanović Baldžija.

Za novu zgradu pozorišta potrebno je 200 miliona dinara, a prikupljeno je oko 600.000 dinara.

Do sada se akciji priključio veliki broj umetnika, a neki od njih su glumci Rade Šerbedžija i Ljubomir Bandović, reditelj Jug Radivojević i njegova sestra glumica i rediteljka Ana Radivojević-Zdravković, kao i doajen vranjske pesme Čedomir Marković.

Već 30 godina Pozorište uspešno organizuje manifestaciju "Borini pozorišni dani", na kojima je do sada prikazano više od 400 predstava, a učestvovala su brojna pozorišta iz naše zemlje i inostranstva. Najveći uspeh u dosadašnjoj istoriji ostvarilo je na VIII međunarodnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi 2010. godine na kojem je predstava "Paviljon br.6" nagrađena Srebrnim vitezom za predstavu u celini i Zlatnim vitezom za najbolju mušku ulogu (Nebojša Dugalić za ulogu doktora Ragina).

UNS poziva medije, kolege novinare i ljude dobre volje da se priključe akciji obnove pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja donacijom na dinarski račun 840-2696741-93 ili devizni 01-504105-100000322-000000-0000 (IBAN kod: RS35908504105000032221).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi