Naslovna  |  Saopštenja  |  Medijska i novinarska udruženja traže zaštitu za ANEM-ovu članicu - Radio Ema iz Bujanovca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 11. 2011.

Medijska i novinarska udruženja traže zaštitu za ANEM-ovu članicu - Radio Ema iz Bujanovca

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Lokal pres traže zaštitu za članicu ANEMa, Radio Emu iz Bujanovca i njenog vlasnika i direktora, Olivera Trajkovića, kojima je prethodne nedelje uručena opomena za plaćanje kazne u ukupnom iznosu od 250.000 dinara. Oliveru Trajkoviću se opomenom stavlja u izgled da će mu novčana kazna biti zamenjena kaznom zatvora.

Do kažnjavanja je došlo u postupku za privredni prestup, kog je tužilaštvo pokrenulo po zahtevu OFPS-a, a zbog navodnog nedostavljanja uredno popunjenih muzičkih košuljica - spiskova emitovanih muzičkih dela na ovoj radio stanici. Privredni sud u Leskovcu kaznio je Radio Emu sa 200.000 dinara, a Olivera Trajkovića, kao odgovorno lice, sa još 50.000 dinara.

Trajkoviću i Radio Emi su u međuvremenu odbačene i žalba i zahtev za ponavljanje postupka. Naime, sud je propustio da ceni činjenicu da je u vreme za koje se Radio Ema tereti da nije dostavljala spiskove emitovanih muzičkih dela OFPS-u, sam OFPS u dva svoja akta, Pravilniku i Tarifi, na dva različita načina, koji se međusobno isključuju, regulisao materiju dostavljanja košuljica, pri čemu je Pravilnik pored toga bio, kako je to kasnije našao Zavod za intelektualnu svojinu, i nezakonit i protivustavan.

U zahtevu za ponavljanje postupka, Trajković i Radio Ema insistirali su upravo na tome da je presuda protiv njega doneta u januaru 2011. godine, te da tada nisu mogli da koriste kao dokaz zapisnik Zavoda za intelektualnu svojinu kao ovlašćenog organa nadzora, kojim je OFPS-u u martu ove godine naloženo da sporni Pravilnik, kao nezakonit i protivustavan, izmeni. OFPS je, postupajući po nalozima Zavoda, izmenio Pravilnik u aprilu. Postupajući Privredni sud u Leskovcu nije našao da je ovo dovoljno za ponavljanje postupka.

Na ovaj način kreirana je paradoksalna situacija u kojoj jedan državni organ, Zavod za intelektualnu svojinu, nalazi da je Pravilnik OFPS-a koji reguliše materiju dostavljanja košuljica nezakonit, a drugi, Privredni sud u Leskovcu, za nepostupanje po tom, nezakonitom Pravilniku, izriče astronomske kazne koje Radio Ema i Oliver Trajković ne mogu da plate. Sada Trajković dobija i opomenu kojom mu se preti zamenom novčane kazne kaznom zatvora.

Medijska i novinarska udruženja apeluju na nadležne organe da se nađe rešenje, kako bi se ova, očigledno nezakonita presuda, stavila van pravne snage, Radio Ema spasio zatvaranja, a Oliver Trajković odlaska u zatvor.

Zajedničko saopštenje ANEM-a, UNS-a, NUNS-a, NDNV-a i Lokal presa


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi