Naslovna  |  Saopštenja  |  NATO mora da odgovara za hladnokrvno ubistvo 16 radnika RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 04. 2020.

NATO mora da odgovara za hladnokrvno ubistvo 16 radnika RTS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije povodom 21. godišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a ponovo ističu da odgovorni za ovaj ratni zločin ne smeju ostati van domašaja pravde.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da je bombardovanjem RTS-a 1999. godine NATO ustanovio praksu upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, a da niko iz te vojne organizacije nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad našim kolegama. 

UNS i Strukovni sindikat RTS-a ističu da su sve značajne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da se američki istraživački novinar Džeremi Skejhil na prošlogodišnjoj međunarodnoj konferenciji „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“, koju su organizovali UNS i RTS, izvinio u ime svoje države zbog toga što je, kako je rekao, tokom NATO bombardovanja ona hladnokrvno ubila 16 radnika RTS-a.

„Ono što su SAD uradile bio je ratni zločin, a nijedan čovek nikada nije izveden pred lice pravde. Molim se i nadam da će pravda biti zadovoljena“, rekao je tada Skejhil.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da je Evropska federacija novinara na svojoj skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala članice da se pridruže obeležavanju 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

Podsećamo da je bivši generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović odslužio zatvorsku kaznu zbog toga što zaposlene nije izmestio iz zgrade u Aberdarevoj, ali da do sada naši državni organi nisu pokazali spremnost da utvrde odgovornost NATO-a za ubistvo naših kolega. 

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podržavaju i cene dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuju da će ona imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika. 

UNS i Strukovni sindikat RTS-a očekuju i da Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti 16 radnika RTS-a.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

23.04.

2020.

Zgađen [neregistrovani] u 05:09

Šta reći

Licemerno

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi