Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Da prestane kršenje slobode informisanja u Aleksandrovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 10. 2011.

UNS: Da prestane kršenje slobode informisanja u Aleksandrovcu

Udruženje novinara Srbije zahteva da se bez odlaganja omogući prodaje regionalnog mesečnika Rasina Pres u Aleksandrovcu koje je distributer dostavio kioscima ali ih jutros nije bilo u prodaji.

Izdavač i glavni i odgovorni urednik Rasine Pres Gvozden Zdravić obavestio je UNS da se od prošlog broja Rasina Pres teško može pronaći na kioscima u Aleksandrovcu, a da danas kada je isporučen novi broj ni na jednom kiosku u Aleksandrovcu nema ovih novina. Iako je distributer „Beokolp“ uredno isporučio novineprodajnim mestima u svim opštinama u kojima se ovaj list prodaje, na aleksandrovačkim kioscima nema Rasine Pres.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama do kojih je UNS došao prodavcima novina na kioscima u Aleksandrovcu „preporučeno“ je od strane opštinskih čelnika da prekinu prodaju ovog lista, a pojedinima je čak zaprećeno da će im ukoliko nastave sa prodajom Rasine, kiosk biti uklonjen.

Udruženje novinara Srbije zaprepašćeno ovim saznanjem podseća na stav 3 Člana 2 Zakona o javnom informisanju po kojem „niko ne sme, ni na posredan način da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, zloupotrebom prava, uticaja ili kontrole nad sredstvima za štampanje i distribuciju javnih glasila... ili bilo kojim drugim načinom podesnim da ograniči slobodan protok ideja, informacija i mišljenja.“

UNS još jednom poziva lokalnu vlast u Aleksandrovcu da prekine sa praksom kršenja prava na slobodu objavljivanja i širenja ideja, informacija i mišljenja.

UNS ističe i odredbe člana 97 Zakona o javnom informisanju prema kojima će se „novčanom kaznom od 20.000 do 400.000 dinara kazniti za prekršaj distributer - preduzetnik koji odbije da distribuira nečije javno glasilo bez opravdanog razloga ili koji za distribuciju nečijeg javnog glasila postavi uslove suprotne tržišnim principima“.

Rasina Pres je regionalni list koji ima tiraž od oko 2.500 primeraka i distribuira se u 12 opština Rasinskog okruga. Do sada su objavljena 33 broja ovog mesečnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi