Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nacionalni savet Rumuna da se ne meša u uređivanje „Libertatee“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 02. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Nacionalni savet Rumuna da se ne meša u uređivanje „Libertatee“

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zabrinuto zbog ekspresne smene članova Upravnog odbora nedeljnika na rumunskom jeziku „Libertatea“ od strane Nacionalnog saveta Rumuna bez obrazloženja i traži da Nacionalni savet ne utiče na nezavisnost uređivanja ovog lista.

Kolektiv Novinsko-izdavačke ustanove ,,Libertatea“ protestovao je zato što je u nedelju, 16. februara na telefonskoj sednici Nacionalni savet Rumuna smenio predsednika i pet članova Upravnog odbora i imenovao novi, ne ostavljajući mogućnost podnošenja drugih predloga za  članove novog Upravnog odbora osim onih koje je podneo predsednik tog saveta.

UNS-u je u Nacionalnom savetu Rumuna rečeno da je članovima Upravnog odbora „Libertatee“ istekao mandat i da ovaj organ ne utiče na uređivačku politiku nedeljnika, već da upravlja poslovanjem ove izdavačke ustanove.

UNS podseća da Upravni odbor bira i razrešava direktora Novinsko-izdavačke ustanove ,,Libertatea“, a na taj način posredno može da utiče na izbor urednika i uređivanje lista.

UNS podseća da se u Medijskoj strategiji traži da se uspostavi uređivačka nezavisnosti medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, a to znači, između ostalog, da se bez davanja saglasnosti od strane zaposlenih u redakciji ne mogu imenovati i razrešiti glavni i odgovorni urednici medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi