Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS pokrenuo peticiju protiv tajnih suđenja novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 10. 2011.

UNS pokrenuo peticiju protiv tajnih suđenja novinarima

Udruženje novinara Srbije poziva sve koleginice i kolege koji se u Srbiji bave novinarstvom da potpišu peticiju protiv tajnih suđenja novinarima.

Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Jelene Spasić, novinarke Nacionalnog građanskog lista iz Novog Sada, i njenog urednika Milorada Bojovića zato što je taj list u junu ove godine objavio Jelenin tekst pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat“. Tužilac navodi da je tekst, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, „naneo štetu bezbednosti Srbije“

Optužnica je dignuta bez provođenja istrage, što znači da se protiv novinara vodi hitni postupak, a tužilac traži tajno suđenje, bez prisustva javnosti. Za krivično delo za koje su novinari optuženi zaprećena je zatvorska kazna, a optuženi ne bi smeli da javnosti prenesu niti jedan detalj sa takvog suđenja.

Skandalozna je namera države da se na staljinistički način obračunava sa novinarima kojim je stručna javnost još u junu, kada je objavljen tekst Jelene Spasić, odala priznanje što su se prilikom objavljivanja spornog teksta rukovodili interesom građana i pravom javnosti da zna.

Pozivamo javnost da izvrši pritisak na pravosuđe da odustane od namere da tajno sudi novinarima koji su svoje radne zadatke obavljali profesionalno i u interesu javnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi