Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Hitno istražiti pretnje zbog izveštavanja o zloupotrebama u Zrenjaninu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 02. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Hitno istražiti pretnje zbog izveštavanja o zloupotrebama u Zrenjaninu

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva tužilaštvo i policiju da hitno istraže pretnju koju je zbog izveštavanja o malverzacijama u izgradnji postrojenja za vodu u Zrenjaninu dobio sin vlasnice televizije KTV Danijel Radić.

Danijel Radić tvrdi da je od sina gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, Danila, dobio preteću poruku „Vidimo se uskoro" i da strahuje da će biti napadnut on ili neko od članova porodice Radić.

On je ranije objasnio da je 12. februara na televiziji KTV objavljen prilog o zloupotrebama u izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu i da je izazvao burnu reakciju javnosti. Radić je u izjavi policiji, kojoj je prijavio pretnju, rekao i da je dan kasnije na parkingu Gradske kuće sačekao gradonačelnika Janjića i pitao ga zašto je „24. januara dao lažnu izjavu da će građani Zrenjanina za nedelju dana dobiti zdravu pijaću vodu“.

„Susret je bio veoma neprijatan i neprijateljski nastrojen od strane gradonačelnika prema meni. Taj snimak koji sam načinio u dvorištu Gradske kuće sam objavio oko 12:00, da bi mi mi na društvenu mrežu Instagram stigla poruka koju sam prethodno naveo“, navodi se u policijskom zapisniku koji je preneo sajt NSPM.

„Zahtevam da se obezbedi dežurni tužilac, da se izvrši procena bezbednosti i ugroženosti mene i članova moje porodice, jer kao što sam rekao osećam strah da ne prođem kao novinar Milan Jovanović iz Grocke, kome je zapaljena kuća nakon ukazivanja na kriminalne radnje predstavnika vlasti“, rekao je Radić.

UNS ponovo naglašava značaj lokalnih medija za informisanje javnosti i podržava istraživačko novinarstvo kojim se štiti javni interes. Zato je važno da KTV i Danijel Radić budu zaštićeni od pretnji i pritisaka kako bi mogli slobodno da nastave da izveštavaju o svim bitnim događajima u Zrenjaninu.

Fotografija poruke koju je dobio Danijel Radić, izvor: NSPM

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

18.02.

2020.

Gledalac [neregistrovani] u 01:03

Reketiranje (polu)istinama

Dana, "vojnik" SRS i njen sin, poslanik SRS, istinama i piluistinama mašu samo kad im zavrnu budžetske česme. On i ona voze limuzine, a radnici za minimalce rade po 12 sati za minimalac i manje. To sa vodom je.... užas... a KTV je leglo kiča, šunda i amaterizma, nepismenosti (polu)sveta.

Odgovori
pon

17.02.

2020.

Kolega [neregistrovani] u 21:36

Neosporna istina

Ne verujemo da ćete ovo objaviti, ali kod Danice Radić se može naći sve osim profesionalnosti i borbe za istinu. Utisak je da ćuti i hvali dok dobija budžetski novac, a da reketira istinom kad su joj sredstva uskraćena, iliti, istina po potrebi i po komandnoj palici SRS. Da se ne lažemo. Gledali smo taj izveštaj o vodi. Tačno skoro sve, osim paušalnih ocena da je Knežević tražio reket, NIČIJA IZJAVA KOJA TO POTKREPLJUJE. Dalje, u "iskrenim isposvestima" niko ni reč nije rekao u kameru, već se čuje loš ton koji je titlovan i prekriven telopom. Da nije snimljen krišom? Kao i razgovor privatni s načelnikom saobraćajne policije, koji je emitovala u vreme kada se njen sin bahatio besnim kolima po gradu a policija samo radila svoj posao. Inače, KTV je leglo šunda i kiča, tako da je tragikomično predstavljati to kao gorionik slobode. Nama to deluje kao reketiranje istinom, ili prećutkivanje po potrebi. I kao što smo rekli, u novinarstvu se ozbiljne optužbe iznose uz dokaze, a ne nemačka firma je odbijena jer nije htela Kneževiću da da reket? Postoji li izjava nemačke firme, svedoka nekog, ili je Dana opet krenula da gazi u ime SRS? Sve to sa fabrikom vode je svinjarija, ali i Danino poimanje slobode medija, njen nivo (ne)pismenosti, kao i njenog sina poslanika SRS, sigurno nije za upoređivanje sa novinarom kojem je spaljena kuća. Tužno i pretužno. Dana, "žrtva" svakog režima, a ona, sin i muž voze limuzine dok joj radnici primaju bedne minimalce, sve bogatija u svojoj borbi. Suze nam se kotrljaju niz obraze. "Jadni" Dana i njen sin. Hajde, da vidimo hoćete li ovo objaviti.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi