Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje progon novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 10. 2011.

UNS osuđuje progon novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića


Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je činjenicom da je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu protiv Jelene Spasić, novinarke Nacionalnog građanskog lista iz Novog Sada, i njenog urednika Milorada Bojovića, jer je u junu ove godine taj list objavio Jelenin tekst pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat“. Tužilac navodi da je taj tekst, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, „naneo štetu bezbednosti Srbije“.

UNS oštro protestuje što srpsko tužilaštvo, četrdeset godina posle čuvenog slučaja objavljivanja Pentagonskih dokumenata o ratu u Vijetnamu u "Njujork tajmsu" i 23 godine nakon što je slovenačka "Mladina" objavila tajna vojna dokumenta bivše JNA, kao i nakon Vikiliksa, krivično goni srpske novinare što objavljuju činjenice od javnog interesa koje ukazuju na nestručnost i nesposobnost državnih organa koji svoju nekompetentnost od javnosti kriju pod oznakom državne tajne.

UNS podseća da je ovakva osveta države novinarima u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, čije presude su dužni da poštuju i organi Republike Srbije.

UNS snažno podržava Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, koji ističe da novinari nisu ti koji su odgovorni za čuvanje, a kamoli odavanje tajne i podseća na načelo demokratskih društava da novinari nisu dužni ni da odaju izvor informacija.

UNS poziva kolege i javnost u Srbiji da se solidarišu sa kolegama Spasić i Bojović i da se usprotive njihovom progonu zbog toga što su objavili podatke od javnog interesa. To što su oni objavili ne šteti bezbednosti Srbije, kako navodi optužnica, već doprinosi informisanju građana o stvarnom stanju odbrambenih priprema i bezbednosti zemlje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi