Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Povlačimo se iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 02. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Povlačimo se iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio je da se članovi Udruženja imenovani u komisije za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja povuku ukoliko Ministarstvo ostane pri raspodeli mesta u komisijama u kojima su dali prednost članovima nereprezentativnih novinarskih udruženja.

UNS ističe da je Ministarstvo kulture i informisanja u komisije izabralo tri predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), tri člana Društva novinara Vojvodine (DNV) i tri člana Društva novinara Niša (DNN), a da su predsednici PROUNS-a i DNN-a, kao i generalna sekretarka PROUNS-a  izabrani u komisije kao nezavisni medijski stručnjaci.

UNS naglašava i da dva najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) imaju ukupno sedam članova u komisijama.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja privilegovanjem nereprezentativnih udruženja čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na lokalnim konkursima dodeljujući, suprotno propisima, novac poreskih obveznika medijima koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije.

Komentari (6)

ostavi komentar
sre

19.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:45

Re:

Apsolutna istina.Ionako se zna ko su članovi,odakle dolaze,čiji su pa neka su i iz "reprezentativnih" udruženja i ono što je najvažnije,zna se vrlo dobro kome će otići sredstva.Mi iz malih sredina i "ničiji"sigurno nećemo biti u tom društvu.Da je UNS itekako doprineo ovome ,znaju i oni sami to vrlo dobro,pitanje je koliko su spremni da priznaju javno jer neću da verujem da su sve zaboravili.

Odgovori
sre

19.02.

2020.

Realan [neregistrovani] u 07:28

Ah

Nisam nijedna zainteresovana strana već samo posmatrač zadovoljan tačnim predviđanjem razvoja događaja otkako mi UNS izvrda, ponižavajuće besmislenim odgovorom, toliko izvikivanu pravnu pomoć. Moja prava odbranih sam. Novinarstvo je žrtva organizovanog novinarstva.

Odgovori
pon

17.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:10

NE PRAVITE CIRKUS

Podrška UNS-u. Evo,ja ću da osnujemnekakvu organizaciju koja će imati u nazivu - novinar, moj drug i ja, i mi ćemo biti ravnopravni sam UNS-om! Ne pravite sprdačinu, hajd ovi koji su tamo u Novom Sadu poznati po "brojnosti" , njihov zvaničnik Koćić reče da ih ima pedesetak, bar su se ofirali,a ovi iz Niša kao stavili zvučni naziv -a ne kažu koliko mih ima, dotična generalna sekretarka i još dvoje.

Odgovori
pon

17.02.

2020.

Vlajko [neregistrovani] u 12:27

Re: CCC...

...da ne ugrožavate rad drugih medijskih udruženja??? Kada su osnovana? Kakvu trdiciju imaju? Koliko članova imaju? Odnosno, koga to oni zastupaju? Šta su uradili u poslednjih 50 godina, da ne idemo dalje? Nemojte pričate o tome da ne postoji zakonska pretpostavka koja se bavi reprezentativnošću, pa valjda postoji logička, moralna i etička.

Odgovori
ned

16.02.

2020.

Novinar [neregistrovani] u 18:30

Nekopetentni

Poštovane kolege iz UNS, kao što se pozivate na zakon u svim mogućim slučajevima, tako i sada poštujte ono što ste pisali i učestvovali u predlaganju pet zakona iz oblasti medija. Trebalo bi da znate da ne postoji reprezentativnost medijskih udruženja ni u jednom propisu, zakonskom ili podzakonskom, kao i važećoj Strategiji. Budite kolegijalni i nemojte da unižavate rad drugih medijskih udruženja. Veoma je upitna vaša kompetentnost, jer ste vi jedni od tvoraca ovake situcije u medijskoj zajednici i medijima uopšte. Ko gubi ima pravo da se ljuti, tako su mi kazali kada jedan vaš stručnjak iz NUNS insistirao da se njegovoj suprugi dodele sredstva za projekat,inače ,,obara" konkurs. Moj mediji je ostao bez finansiranja iz lokalne zajednice, dok je prestonička firma dobila sredstva. Vreme je da se probudite i otreznite, u bukvalnom smislu tih reči, mnogo sreće i uspeha od kolege novinara.

Odgovori
sub

15.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 23:58

DIREKTIVA

Istražite šta radi, kako i u čije ime lobira, brifinguje ljude u lokalnim sredinama i izdaje bezočne direktive famozno udruženje Com Net. Postoje saznanja da su pružili šape po čitavoj Srbiji. Traže spisak medija prijavljenih na konkursima, spisak prijavljenih članova za učešće u radu stručnih komisija.
Pogledajte tekstove medijskih konkursa. Zar nije indikativno to što devedeset posto objavljenih konkursa ima identičan tekst. Uporedite i proverite. Ovogodišnja raspodela sredstava za medijske projekte će očigledno biti najgora manipulacija od kad se primenjuje postojeći Zakon,

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi