Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ostavka Borisa Labudovića je profesionalno odgovoran čin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 10. 2011.

UNS: Ostavka Borisa Labudovića je profesionalno odgovoran čin

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je ostavka predsednika UO RTV Borisa Labudovića profesionalno odgovoran čin jer nije želeo da prihvati ugrožavanje nezavisnosti i samostalnosti RUV do koje će doći najavljenom izmenom Statuta RTV.

UNS ističe da Zakon o radiodifuziji propisuje nezavisnost i samostalnost javnih servisa. Međutim najavljenom izmenom Statuta RTV, radi njegovog usklađivanja sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina menadžment RUV-a ne bi birao 16 od 21 odgovornog urednika nego bi ih postavljali Saveti nacionalnih manjina. Na taj način program bi uređivali ljudi koje menadžment nije birao, a odgovoran je za uređivačku politiku.

U praksi, nacionalni saveti postaju tela kojima upravljaju političke stranke nacionalnih manjina čime se vrši neprihvatljiv politički uticaj na medije. Time se krši Ustavom garantovana sloboda medija pa je UNS Ustavnom sudu uputio inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

UNS poziva RRA da ne daje saglasnost na usklađivanje Statuta Radio-televizije Vojvodine sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina dok Ustavni sud ne oceni ustavnost tog Zakona.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi