Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: URS da ne krši prava novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 09. 2011.

UNS: URS da ne krši prava novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog sprečavanja novinara „Novih knjaževačkih novinara“ Saše Todorovića da izveštava sa javnog skupa Ujedinjenih regiona Srbije u Knjaževcu.

Kolegi Saši Todoroviću u petak su redari tribine URS – „Kako da Knjaževac živi bolje“ zabranili ulazak na ovaj, kako je najavljeno, JAVNI skup. Iako je stigao na vreme i uredno pokazao svoju novinarsku legitimaciju obezbeđenje je Todorovića sprečilo da prisustvuje skupu s obrazloženjem da je „Saši Todoroviću (imenom i prezimenom), novinaru Novih knjaževačkih novina zabranjen ulaz“ u salu Doma kulture gde se skup održavao.

Glavni domaćin na tribini bio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i prvi čovek URS-a u ovom delu Srbije, a gost je bio i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.

Članovi Opštinskog odbora G17 u Knjaževcu tvrde da nisu upoznati sa ovim događajem i da je poziv za ovaj skup bio otvoren za sve građane Knjaževca pa tako i za Sašu Todorovića, nekadašnjeg člana Ničićevog pokreta „Živim za Krajinu“, a sada odbornika SPS-a u skupštini Knjaževca.

UNS osuđuje ovaj postupak, kojim funkcioneri lokalne vlasti krše zakon i onemogućavaju novinare da rade svoj posao, a time i pravo građana koji su ih birali i koji ih plaćaju da budu informisani.

UNS upozorava da je ovim činom grubo prekršen Zakon o javnom informisanju, posebno članovi 2 i 10, i da je građanima uskraćeno pravo da budu obavešteni o događajima od interesa za javnost.

UNS traži da se utvrdi odgovornost za ovo, grubo kršenje novinarskog prava na rad i prava javnosti da bude obaveštena.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi