Naslovna  |  Saopštenja  |  Odgovor UNS-a Ministarstvu finansija: UNS je meta poreskog progona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 01. 2020.

Izvor: UNS

Odgovor UNS-a Ministarstvu finansija: UNS je meta poreskog progona

Udruženje novinara Srbije (UNS) šokirano je odgovorom Ministarstva finansija Srbije na javno upozorenje da su UNS-u, preko noći, poreski organi odbili zakonsku mogućnost obračuna poreza na imovinu koju UNS primenjuje od usvajanja zakona 2013. godine i naložili da umesto 15.000 evra plati 60.000 evra poreza u 2020. godini iako nema nikakav poreski prestup!

Poreski organi pozvali su se na mišljenje Ministarstva finansija kako bi nametnuli enormnu globu koja ugrožava finansijsku nezavisnost UNS-a, a sada nas ovo ministarstvo u odgovoru obaveštava da „samo daje mišljenje o načinu primene zakona, a da o konkretnoj primeni odlučuje lokalna poreska administracija“. 

Podsećamo Ministarstvo finansija na član 11 Zakona o poreskom postupku i administraciji koji zbog jedinstvenog sprovođenja propisa izričito propisuje da su mišljenja Ministarstva obavezujuća za Poresku upravu.

Šokantno je i to što Ministarstvo finansija u odgovoru UNS-u objašnjava da je „potpuno neosnovana tvrdnja da je bilo kojim mišljenjem Ministarstva finansija višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica“, što UNS nije ni tvrdio.

UNS je javnost obavestio da su Ministarstvo finansija svojim tumačenjem i poreska uprava svojim postupcima koji će važiti samo za prošlu i ovu godinu naprasno odlučili da malim pravnim licima, među kojima je i UNS, posle šest godina obračuna poreza na jedan način tu mogućnost ukinu, a onda je vrate 2021. godine!

UNS ukazuje na još jednu netačnost u odgovoru Ministarstva finansija kada je u pitanju njihovo tumačenje primene Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu. Ministarstvo tvrdi da se više puta tim povodom izjašnjavalo, a prvi put 2017. godine i da se to može videti na sajtu. Upravo na sajtu Ministarsta finansija dostupna su mišljenja koja su davali na istu temu i 2014, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine. Prvo mišljenje broj 430-01-00200/2014-04 od 5. maja 2014. godine.

Odgovor Ministarstva finansija dodatno zabrinjava jer ostavlja mogućnost da je UNS izdvojen i izložen progonu lokalnih poreskih organa.

S tim u vezi UNS će već u ponedeljak od svih beogradskih opštinskih poreskih uprava tražiti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja broj i spisak pravnih lica kojima je onemogućeno poresko poslovanje po dosadašnjim pravilima i koliki je očekivani prihod poreske uprave po tom osnovu.

UNS ističe da je savesno, bez ikakvih poreskih olakšica, plaćao porez na imovinu sve ove godine, u skladu sa onim što predviđa zakon.

UNS ostaje pri zahtevu da Vlada Srbije i Ministarstvo finansija hitno povuku sporno tumačenje i prestanu da diskriminišu mala pravna lica. 

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

19.01.

2020.

Živorad Stevanović [neregistrovani] u 11:28

Korak po korak

Kuda ideš Srbijo?!! Poreske olakšice - za koga? KO JE SLEDEĆI MOLIĆU LEPO?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi