Naslovna  |  Saopštenja  |  Napad Ministarstva finansija i Poreske uprave na nezavisnost UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 01. 2020.

Napad Ministarstva finansija i Poreske uprave na nezavisnost UNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava javnost da mu je Poreska uprava preko noći, bez najave, uvećala porez na imovinu za 150 odsto pozivajući se na Ministarstvo finansija i njegovo tumačenje Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu koje je duboko diskriminatorno, neustavno i protivno međunarodnim standardima.

UNS je pred Novu godinu najpre telefonom, a zatim i u dopisu, obavešten od Poreske uprave gradskih opština Vračar i Stari Grad da mu se porez na imovinu enormno povećava.

Tako je UNS dužan da na već plaćenih 1,8 miliona doplati još 2,7 miliona dinara poreza na imovinu za 2019. godinu. Ovo vrtoglavo povećanje važiće i za 2020. godinu i po njemu je UNS dužan da plati još 4,5 miliona dinara.

Tumačenje Ministarstva finansija na koje se poziva Poreska uprava očigledno je nezakonito i duboko diskriminatorno jer se odnosi samo na mala pravna lica sa investicionim nekretninama, u koje spada UNS, a da su velika preduzeća oslobođena takvog nameta.

U prilog tvrdnji da Ministarstvo finansija i Poreska uprava ovakvim postupkom ruše pravnu sigurnost u Srbiji govori i to da će za mala pravna lica proizvoljno uvećanje nameta važiti za 2019. i 2020. godinu, a onda će se sve vratiti u pređašnje stanje kao da se ništa nije dogodilo. Sve to, a da se zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast nisu menjale od 2013. godine! 

Kao neko ko redovno i u celosti izmiruje sve obaveze prema državi UNS ovakav potez Poreske uprave smatra neprijateljskim prema malim pravnim licima i teškim pritiskom na svoju nezavisnost.

Ukoliko bi opstalo ovakvo tumačenje Ministarstva finansija i na njemu zasnovani postupci Poreske uprave to bi bilo skandalozno kršenje ravnopravnosti privrednih subjekata i ponašanje upravo suprotno proklamovanoj politici Vlade o podsticanju i razvoju malih preduzeća i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u Srbiji.

UNS poziva Vladu Srbije i Ministarstvo finansija da hitno povuku ovo diskriminatorno i antievropsko tumačenje zakona.

UNS poziva i sve koji su postali meta antievropskog i neustavnog akta Ministarstva finansija i Poreske uprave na zajedničku borbu za njegovo ukidanje. 

 

Izvršni odbor UNS-a

U Beogradu, 17. januar 2020. godine

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

18.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 05:20

Очигледна дискриминација

Према тумачењу Министарства финансија мала правна лица не могу да порез на имовину плаћају на фер вредност некретнина утврђену према Међународним рачуноводственим стандардима, за разлику од великих и средњих правних лица којима се таква могућност даје, што је супротно одредбама члана 7. Закона о порезима на имовину, које не праве разлику између величине правних лица у одређивању пореске основице, па такво тумачење представља очигледну дискриминацију и неравноправан законски третман малих правних лица.
Нажалост то није једини случај где Министарство финансија и друга министарства својим тумачењима мењају законске норме и тако стварају правну несигурност у пословању привредних субјеката.

На крају сугеришем да на крају текста промените датум на 17. јануар 2020.

Odgovori
pet

17.01.

2020.

Goša [neregistrovani] u 17:16

Sramno i bahato

Ovo samo pokazuje kako sve funkcioniše u našoj Sribiji. Ovo je samo potvrda bahatosti ljudi koji su "legitimna" vlast u ovoj zemlji. Najbolje bi bilo da niko ništa ne piše i ne komenariše, jedino ako su ode koje njima odgovaraju a nerealne su.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi