Naslovna  |  Saopštenja  |  Devet od deset napada na novinare nekažnjeno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 11. 2019.

Izvor: UNS

Devet od deset napada na novinare nekažnjeno

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije (UNS) sa žaljenjem ističe da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili protiv njih uopšte nije pokrenuta istraga. UNS sa žaljenjem ističe da je broj napada i pritisaka na novinare i medijske radnike u 2019. veći za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 54 ovih slučajeva, dok je ove 77.

UNS podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra je zaslužnom za prvostepenu presudu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Milana Pantića i rada na rasvetljavanju okolnosti smrti Dade Vujasinović, kao i saradnju medijskih i novinarskih udruženja na izradi zajednički platforme za zaštitu bezbednosti novinara i medijskih radnika.

UNS je zabrinut i zbog odlaganja suđenja optuženima za paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića i očekuje potpuno sudsko rasvetljavanje tog napada, kao i prebijanja urednika tog portala Željka Matorčevića. 

UNS podseća da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, oteto, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. do kraja 2001. godine.

Samo na Kosovu i Metohiji od avgusta 1998. do septembra 2005. godine ubijeno i nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i otmičari.

Više od tri godine nisu pronađeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika FoNeta Davora Pašalića 2014. godine.

Po statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) u poslednjih deset godina ubijeno je 1.064 novinara, a sudski epilog imalo je svako deseto ubistvo.

UNS se pridružuje i pozdravlja akciju IFJ-a protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

„Ova hladnokrvna ubistva novinara imaju za cilj da sakriju istinu i terorišu one koji se usude da je otkriju. Ubiti novinara i pobeći, znači ubiti demokratiju “, navodi IFJ.

Podsetimo, Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara. Na taj dan, 2013. godine, novinari francuskog Radija Frans internešnal (Radio France International) Žislen Dipon i Klod Verlon, ubijeni su u Maliju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi