Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Uvrede Ištvana Kaića ne mogu da zamene argumentovanu kritiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 10. 2019.

Izvor: UNS

UNS: Uvrede Ištvana Kaića ne mogu da zamene argumentovanu kritiku

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog uvreda u kolumni Ištvana Kaića pod naslovom „Narkomani i alkoholičari novinarstva“ upućenih novinarima N1, „Danasa“, NIN-a, Dojče velea i predsedniku NUNS-a i poziva na uzdržavanje od vređanja kao načina javne komunikacije.

Kaić je u kolumni kritikujući između ostalog, uređivački i poslovni koncept televizije N1, dobitnike nagrade „Dušan Bogavac“, protest Grupe za slobodu medija i rad pojedinih novinara izneo kvalifikacije poput „zavisnik od heroina“, „narkoman i alkoholičar sa delinkventsko klošarskim kapacitetom za profesionalno novinarstvo“, „bolesnik na smrt“ i „narkoman pod kontrolom bivšeg rukovodstva UKP-a“.

UNS ističe da uvrede upućene urednicima, novinarima, programskom direktoru i predsedniku novinarskog udruženja ne mogu biti zamena za kritiku zasnovanu na činjenicama i dijalog o aktuelnim društvenim temama.

UNS podseća da Kodeks novinara Srbije propisuje da je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše i neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi