Naslovna  |  Saopštenja  |  Predsednik EFJ u pismu Tadiću podržao UNS, NUNS, i SNS i istakao da je u Srbiji naglašen politički uticaj na medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 07. 2011.

Predsednik EFJ u pismu Tadiću podržao UNS, NUNS, i SNS i istakao da je u Srbiji naglašen politički uticaj na medije

Politički uticaj na medije i dalje je naglašen u Srbiji, upozorio je predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Arne Kenig u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, zahvaljujući mu se na obraćanju Godišnjoj skupštini EFJ koja je prošlog meseca održana u Beogradu.

Kao eklatantan primer mešanja politike u slobodu izražavanja u Srbiji, Kenig je naveo nedavni slučaj smene glavnog urednika Mađar Soa, Čabe Presburgera, kome je zamerano što nije pratio sve konferencije za štampu vodeće mađarske političke stranke.

Predsednik EFJ Arne Kenig podsetio je na obećanje Borisa Tadića dato Skupštini evropskih novinara da ubice novinara u Srbiji neće ostati nekažnjene. „Kucnuo je čas da se preduzmu novi koraci u otkrivanju odgovornih za slučajeve ubijenih novinara i onih koji su bili žrtve nasilja“, kazao je Kenig, ohrabrujući predsednika Srbije da osnuje posebno vladino telo koje bi se bavilo nasiljem uperenim protiv novinara i svih onih koji zastupaju demokratiju. 

Izražavajući želju da se nastavi „konstruktivni dijalog“ o slobodi medija i promenama u srpskom novinarstvu, Kenig je zatražio puno učešće Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije, članica Evropske federacije novinara, u razgovorima o medijskoj strategiji kako bi Srbija postala zemlja gde novinarstvo može neometano da ispunjava svoju misiju od javnog značaja i gde novinari više ne žive u siromaštvu, korupciji i strahu.

Finansiranje medija mora da bude centralna tema tih razgovora, uz poštovanje principa da politički sistem mora da nađe način da finansijski podržava medije, a da se pritom ne meša u ono što oni objavljuju. 

Kenig je u pismu predsedniku Srbije naglasio da je država dužna da osigura efikasniji sistem finansiranja Radio Televizije Srbije, koji bi ovom javnom servisu garantovao nezavisnost.

Evropska federacija novinara najveća je novinarska organizacija na kontinentu i okuplja oko 260 hiljada reportera iz više od 30 zemalja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi