Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje ponovne pretnje Vladimiru Mitriću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 07. 2011.

UNS osuđuje ponovne pretnje Vladimiru Mitriću

Udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje ponovne pretnje i uvrede koje su Vladimiru Mitriću, dopisniku Večerenjih novosti iz Loznice, uputili fudbaler Savo Milošević i njegovi rođaci, i traži od nadležnih državnih organa da hitno reaguju i primene odredbe Krivičnog zakonika, koje su na snazi skoro dve godine a prema kojima je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predviđena zatvorska kazna i do osam godina zatvora.

Uvažavajući bol zbog tragedije koja je zadesila Savu Miloševića UNS ističe da to ne može biti opravdanje za teške pretnje novinaru čije je ubistvo već pokušano i koji od septembra 2005. godine živi pod stalnim policijskim obezbeđenjem, tim pre što Mitrić svojim postupanjem nije dao nikakvog povoda za pretnje i uvrede.

Milošević je juče pozvao Mitrića i uputio mu uvrede i pretnje nezadovoljan što policija vodi istragu protiv njegovog rođaka zbog pretnji koje su nepoznate osobe uputile grupi novinara, među kojima je bio i Mitrić, prilikom sahrane pokojnog Miloševićevog oca u selu Johovac kod Bijeljine, 13. juna ove godine.

UNS upozorava da su javne ličnosti, koje su same izabrale svoju ulogu, i prema sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, podložne umanjenoj zaštiti privatnosti i moraju biti svesne da u svim situacijama vlada povećano interesovanje javnosti za njihov život. Oni svoja prava, ukoliko smatraju da su oštećeni, mogu zaštiti na druge načine, a ne pretnjama i uvredama.

UNS zahteva od državnih organa da novinarima omoguće normalne uslove za rad, bez straha za život i fizičku sigurnost, a prvi korak u iskazivanju dobre volje države bi bio sankcionisanje onih koji prete novinarima i te svoje pretnje ostvaruju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi