Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ringijer optužuje bez dokaza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 06. 2011.

UNS: Ringijer optužuje bez dokaza

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da kompanija Ringijer Aksel Springer nastavlja sa praksom kršenja prava novinara u Srbiji time što smenjenog urednika Alo Antonija Kovačevića javno žigoše kao nekoga ko tobož “toleriše ratne zločine”.

UNS podseća da se ova kompanija 9. juna zvanično zahvalila Kovačeviću na “požrtvovanom radu” i uspehu dnevnog lista Alo u prethodne dve godine, uz obaveštenje javnosti da ga smenjuje “zbog različitih stavova o daljem pravcu razvoja Alo novina”. Predsednik kompanije Mihael Ringijer tog dana je večerao sa predsednikom Srbije, a već sutradan on i njegovi saradnici su novinarima Blica, Alo i 24 časa objasnili da je saopštenje za javnost bilo neistinito, samo “uobičajena forma kada se nekome daje otkaz”.


Cinično je, u svetlu tih činjenica, pozivanje Mihaela Ringijera na moral, kao i objašnjenje da je smena Antonija Kovačevića “etička”. Nije etički davati lažna saopštenja za javnost. Nije moralno osporavati profesionalni integritet novinara a ne pružiti mu priliku da se brani.


UNS upozorava na nedopustivost prakse da se novinari i urednici otpuštaju ili smenjuju pod lažnim izgovorima. Na taj način im se uskraćuje prilika da odgovore na optužbe koje im se stavljaju na teret i krše ljudska i radna prava.


Udruženje novinara Srbije podseća da je Antonije Kovačević smenjen samo tri dana posle njegovog otvorenog suprotstavljanja pritisku predsednika Srbije na uređivačku politiku ovog tiražnog tabloida koji je Boris Tadić u intervjuu nemačkom listu Frankfurter Algemajne Cajtung nazvao “nosiocem antievropskog duha u Srbiji”. Ringijerove različite verzije smene Antonija Kovačevića dodatno pojačavaju utisak o političkoj pozadini te smene.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi