Naslovna  |  Saopštenja  |  Odgovor UNS-a i NUNS-a OFPS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 08. 2019.

Odgovor UNS-a i NUNS-a OFPS-u

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dobili su pismo od Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) koja traži da se udruženja „aktivno uključe u rešavanje problema koje ima u vezi sa neplaćanjem obaveza novosadske televizije K9“. Odgovor UNS-a i NUNS-a prenosimo celosti.

Zahvaljujemo na inicijativi da se uključimo u rešavanje problema koji imate zbog „neplaćanja obaveza novosadske televizije K9“ prema Vašoj organizaciji.

Saglasnimo smo sa Vašim stavom da „udruženja novinara ne mogu da podrže kršenje autorskih prava i neplaćanje obaveza“.

Međutim, u slučaju Kanala 9, kao i drugih lokalnih elektronskih medija u Srbiji na računima nema novca. Prazni su, ne zato što vlasnica Kanala 9 novac nemilice troši, već zato što su prihodi simbolični, a nameti veliki.

Vlasnica Kanala 9 sudi se upravo zato što smatra da tarife, između ostalog i Vaša, nisu u skladu sa ustavnim načelom da opterećenja moraju biti srazmerna mogućnostima onih koji plaćaju, kao i zato što su lokalne televizije nakon digitalizacije postale regionalne, iako to nisu tražile, što je višestruko uvećalo njihove izdatke.

OFPS ima legitimno pravo da naplati naknadu u skladu sa važećom tarifom, a Kanal 9 ima jednako pravo da pred sudom osporava tarifu. Vaše suprotstavljene stavove ne mogu da reše udruženja, već sud.

Istovremeno, mogućnost da naplatite svoja potraživanja sudskim putem pokazala se efikasnijom od izgleda vlasnice Kanala 9 da svoja prava ostvari pred Vrhovnim, Ustavnim i Upravnim sudom.

Zbog svega navedenog pozivamo Vas da se uzdržite od izvršenja prinudnih, dok sudovi ne odluče o tome da li je vlasnica Kanala 9 u pravu ili nije.

Istovremeno, očekujemo da se Odbor Grupacije radiodifuzije Privredne komore Srbije, Udruženje elektronskih medija „Komnet“, Rab Srbija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i drugih udruženja vlasnika elektronskih medija izjasne o tarifama koje su za Kanal 9 i većinu lokalnih elektronskih medija previsoke.

 

Beograd, 8. avgust 2019.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

26.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:09

KONAČNO

Raduje me da su UNS i NUNS konačno potpisali jewdno zajedničko saopštenje, kakvih ranije nije bilo.To je značajan korak dva najreprezentativnija novinarska udreuženja u Srbijiu zajedničkoj borbi za slobodu medija i čast profesije.A još više bio se članstvo radovalo ako bi se ova dva udruženja ujedinila i tako postala još snažniji zaštitnik interesa novinarstva i novinara.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi