Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustive pretnje istraživačkim novinarima i politička zloupotreba medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 07. 2019.

UNS: Nedopustive pretnje istraživačkim novinarima i politička zloupotreba medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje koje je portal KRIK dobio pošto je objavio tekst o navodnim koruptivnim vezama brata ministra finansija Siniše Malog sa firmom „Milenijum tim“.

Kako je objavio KRIK, posle objavljivanja teksta „Srpskog telegrafa“ sa naslovom “Udarili na bebu i decu da bi rušili Vučića“ počele su da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža, poput „nećete još dugo“.

UNS poziva medije na uzdržanost od politizacije istraživačkih tekstova i ističe da je pravo medija da istražuju teme od javnog interesa.

UNS još jednom podseća da javne ličnosti imaju manji stepen zaštite privatnosti od običnih građana, a sa njima povezane ličnosti mogu da dele njihovu sudbinu samo ukoliko imaju saznanja od značaja za javnost i temu koju novinari istražuju.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović izjavio je juče „Srpskom telegrafu“ da novinari imaju pravo da istražuju život javnih ličnosti, ali i doveo u pitanje primerenost uznemiravanja majke sa detetom. List ga je, međutim, u članku pogrešno predstavio kao „državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja“, a KRIK je danas ponovio tu grešku objavivši da je Brajović jedan od „predstavnika vlasti“ koji su se pridružili „kampanji tabloida“ protiv tog portala.

UNS poziva medije da se uzdrže od političkih zloupotreba kojima su izloženi i da profesionalno izveštavaju proveravajući sve činjenice - uključujući funkcije sagovornika - i poštujući odredbe Kodeksa novinara Srbije, naročito one koje se odnose na decu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi