Naslovna  |  Saopštenja  |  MINISTAR POLICIJE NE POZNAJE ZAKONE KOJI ŠTITE NOVINARE
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 05. 2011.

MINISTAR POLICIJE NE POZNAJE ZAKONE KOJI ŠTITE NOVINARE


Udruženje novinara Srbije (UNS) veoma je zabrinuto zbog činjenice da potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nije upoznat da je pre gotovo dve godine promenjen Krivični zakonik i da su novinari već dobili status lica koja obavljaju posao od javnog značaja.

Iz današnje izjave Ivice Dačića Televiziji B92 povodom presude napadačima na snimatelja ove televizije Boška Brankovića, jasno proizilazi da potpredsednik Vlade ne zna da su izmenama Krivičnog zakonika od 31. avgusta 2009. godine već propisane oštrije sankcije za napadače na novinare. Drugim rečima, Dačić je danas predložio nešto što je već usvojeno, i to na predlog Udruženja novinara Srbije.

Potpredsednik Vlade je, naime, za Vesti B92 danas izjavio da bi oštrije sankcije usledile „ukoliko bi se pozicija novinara definisala kao lica koja rade posao od društvenog značaja".

Napad na Boška Brankovića u avgustu 2008. godine upravo je i bio razlog da UNS ponovo zatraži izmene Krivičnog zakonika koje su usledile u avgustu 2009. godine.

Strože kazne nisu mogle biti primenjene na napadače na Boška Brankovića jer je delo učinjeno pre promene Zakonika.

UNS upozorava da je stepen ugroženosti novinara u našem društvu takav da iziskuje daleko ozbiljnije praćenje i veću posvećenost i odgovornost nosilaca vlasti.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi