Naslovna  |  Saopštenja  |  Politika ponovo napada mrtvog Ćuruviju i novinare koji traže pravdu za njegovo ubistvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 04. 2019.

Politika ponovo napada mrtvog Ćuruviju i novinare koji traže pravdu za njegovo ubistvo

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Komisija za istraživanje ubistava novinara protestuju zbog skandaloznog uređivačkog postupka lista Politika koji u tekstu Đorđa Martića, bivšeg glavnog urednika Ekspres Politike, ponovo targetira Ljiljanu Smajlović kao odgovornu za NATO bombardovanje Srbije.

Đorđe Martić je javnosti poznat i kao naručilac teksta „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je prethodio Ćuruvijinom ubistvu i u kom je Slavko Ćuruvija optužen za odgovornost za NATO bombardovanje, za šta Martić sada optužuje i Ljiljanu Smajlović, u ono vreme spoljnopolitičku urednicu Ćuruvijinog „Evropljanina“.

UNS i Komisija za istraživanje ubistava novinara podsećaju da je list „Politika“ prvi omogućio ozloglašenom Đorđu Martiću da nastavi da optužuje mrtvog novinara, dve decenije posle njegovog ubistva i dve nedelje posle presude Specijalnog suda za organizovani kriminal, kojom su za ubistvo Ćuruvije kao počinioci označeni ljudi iz Državne bezbednosti.

Politika je prekršila sve profesionalne i etičke norme novinarstva kada je prvo cenzurisala demanti Ljiljane Smajlović na tekst „Branka Prpa: Ljiljana Smajlović je Miloševiću mogla javiti šta je Ćuruvija rekao u Vašingtonu“, da bi već danas ponovo otvorila svoje stranice za optužbe protiv članice Komisije i bivše predsednice UNS-a, kao i mrtvog Slavka Ćuruvije. Politika je, ujedno, i jedini beogradski list koji je preneo optužbe Branke Prpe protiv Ljiljane Smajlović a da joj nije pružio mogućnost da se brani. Politika je cenzurisala demanti Ljiljane Smajlović u delu u kom je ona upozorila da se Branka Prpa samo nadovezuje na napade na novinare sa kojima je Đorđe Martić prvo počeo na stranicama lista koji uređuje Žarko Rakić, da bi sa tim napadima nastavio u Ilustrovanoj Politici. Njegova glavna meta bili su Veran Matić i Ljiljana Smajlović kao novinari koji su se najviše javno zalagali da se okonča era nekažnjivosti za zločine nad novinarima u Srbiji.

UNS i Komisija za istraživanje ubistava novinara traže od Politike da demanti Ljiljane Smajlović objavi u celini, kao i da prestane da targetira članove Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

25.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:16

Re:

kolega nisi samo neregistrovan već i nestručan i neinformisan da pišeš o Politici

Odgovori
uto

23.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:05

LICA I NALIČJA

Ne ulazeći u da li je Politika onemogućila Lj.Smajlović da demantuje Prpu,ako jer to uopšte tačno, pitam se zašto u ovom saopštenju se insistira na činjenici da je jedino Politika prenela tekst(čini mi se Bete) u kome podgoričkoj Pobjedi govori Prpa. Novinar prodesionalac ostaje bez teksta da se UNS i Komisija sa Lj.Smajlović i V.Matićem zalaže sa selekciju tekstova koji se preuzimaju ,što nije ni etički ni moralno uredu. U tom tekstu Prpa je pokazala svoje pravo lice (negativno) i ne znam kome to smeta,izuzev činjenice da je optužila Smajlović kao "tastera" za vreme njihovog boravka i razgovora u Stejt deparmetntu(ili sa po zlu poznatom srpskom narodu Sorosom,kako tvrdi Smajlović). Očigledno je da ni jedna ni druga osoba(Prpa i Smajlović) nemaju čistu savest ,a neka preispitaju sebe - zašto. Smajlović je i juče na Medjunarodnoj konferenciji povodom 20 godina od streljanja 16 naših kolega veoma brutalno,bez ijednog dokaza(jer u presudi ne postoji naručilac) optužila Miloševića, odnosno,kako je rekla - "šef države". Ja mislim da gospodja Smajlović ima problem što joj sve manje veruju čitaoci i gradjani naročito zbog njenih postupaka u prošlosti koji su se menjali kako vetar duva. I konačno - umesto što se u saopštenju UNS-a i Komisije jedan novinar naziva "zloglasnim" pre bi trebalo odgovoriti na pitanje : šta nije tačno u onome što je Martzić napisao.Ako je Lj.Smajlović u to vreme bila "specijalni izaslanik" Vašington posta ( a tvrdi se da postoje činjenice),onda mnogo toga postaje jasnije. Još jednom ponavljam: ubistvo novnara je veliki zličin,kao i svako ubistvo čoveka.Ali, ne stvarajte od Ćuruvije ikonu i sveca radi traženja i skrivanja nekih svojih postpaka i članova Komisije u vreme kada nas je beskrupulozno napao NATO i targetirao 16 naših kolega, 80 dece i 2500 ljudi. O tome Smajlović juće na Medjunarodnom skupu ne prozbori ni reč. Moralno ,jel da!?

Odgovori
pon

22.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:37

objasniti

Šta nije tačno u Martićevom tekstu?

Odgovori
pon

22.04.

2019.

anonymousKolega [neregistrovani] u 22:22

Ništa čudno

Šta se drugo moglo očekivati od lista na čijem je čelu v.d. glavnog i (ne)odgovornog urednika.

Odgovori
pon

22.04.

2019.

Вукица [neregistrovani] u 16:38

Суноврат Политике

"Политика", на жалост многих читалаца, одавно више није оно што је била више од једног века, а објављивањем последњег текста-испљувка Ђ. Мартића, спушта се у каљугу, из које ће се тешко извући. (Можемо о Ћурувији, В. Матићу, Љ. Смајловић и другима имати различита мишљења, износити их јавно, али се НИКОМЕ на страницама новина које држе до себе не сме дозволити оно што је Мартићу дозвољено:гажење основних цивилизацијских норми! И, што је најгоре, спречити читаоце да изнесу свој суд о томе необјављивањем коментара. Мартић је, при том, остао оно што је и био, али "Политика" више није!)

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi