Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zabrinut i ogorčen zbog nove presude uredniku Čačanskih novina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 03. 2011.

UNS zabrinut i ogorčen zbog nove presude uredniku Čačanskih novina

Udruženje novinara Srbije zabrinuto je i izražava ogorčenje zbog najnovije presude čačanskog Osnovnog suda protiv urednika Čačanskih novina Stojana Markovića kojim je zbog krivičnog dela klevete osuđen da plati Velimiru Iliću 100 000 dinara.

Ovo je druga presuda čačanskog pravosuđa protiv slobode javne reči, jer je Marković već prošle godine osuđen za povredu časti i ugleda Velimira Ilića, bivšeg ministra koji je javnosti dobro poznat po tome što psuje i bije novinare, lažno ih optužuje za seksualno zlostavljanje ovaca, a kada je on u pitanju novinare tuži zbog kritike svog ponašanja.

Marković je osuđen za klevetu u tekstu „Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić…neka se spremi…“ iako se pokazalo da su navodi teksta tačni, kao i zbog humoreske „Zanemoćali mandarin“, u kojoj se privatni tužilac Ilić prepoznao, iako nije nigde pomenut imenom i prezimenom.

Udruženje novinara Srbije skreće pažnju čačanskom pravosuđu da, prema sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, nosioci javnih funkcija imaju umanjeno pravo na privatnost, čak i kada navodi o njima nisu tačni, a kamoli kada se, kao u slučaju Čačanskih novina, pokažu istinitim.

UNS upozorava da će posledice ovakvih odluka domaćih sudova pred Evropskim sudom za ljudska prava snositi poreski obveznici, kao i u dosadašnjim slučajevima u kojima su lokalni sudovi više verovali lokalnim političarima, nego novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi