Naslovna  |  Saopštenja  |  Bugarski i srpski novinari podržavaju hrvatske kolege
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 03. 2011.

Bugarski i srpski novinari podržavaju hrvatske kolege

Savez bugarskih novinara (SBŽ) i Udruženje novinara Srbije (UNS) podržavaju štrajk zaposlenih u hrvatskom Večernjem listu koji se od srede na ovaj način bore za odbranu svojih radnih i profesionalnih prava.

Predstavnici ovih nacionalnih novinarskih udruženja sa današnjeg sastanka održanog u Sofiji upućuju zahtev vlasniku Večernjeg lista, austrijskoj medijskoj korporaciji Štirija, da obezbedi poštovanje kolektivnog ugovora koji u ovim novinama postoji petnaest godina, kao i da odustane od drastične redukcije već dostignutih standarda.

SBŽ i UNS ističu da su neprihvatljivi dvostruki standardi Štirije jer hrvatskim novinarima uskraćuje prava koja priznaje zaposlenima u svojim kompanijama koje posluju u Evropskoj uniji.

Nacionalna novinarska udruženja Bugarske i Srbije osuđuju postupak Uprave Večernjeg lista koja je štrajkačima zabranila ulazak u redakciju, a za pripremanje novina angažovala honorarce iz ovog dnevnog lista i drugih redakcija u vlasništvu Štirije.

SBŽ i UNS pozdravljaju odluku Saveza radničkih veća svih izdanja Štirije da se solidariše sa novinarima Večernjeg lista i pozivaju sve kolege iz zemalja regiona da se zajednički borimo za potpisivanje nacionalnih kolektivnih ugovora koji će štititi radna i profesionalna prava novinara i medijskih radnika.

O ovoj inicijativi SBŽ i UNS obavestili su Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi