Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Valjevo da obustavi javnu nabavku za proizvodnju medijskih sadržaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 03. 2019.

Koalicija: Valjevo da obustavi javnu nabavku za proizvodnju medijskih sadržaja

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Pres) zbog raspisivanja javne nabavke za medijski sadržaj upozorava Grad Valjevo da finansiranje usluge informisanja nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i traži od gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da obustavi ovu javnu nabavku.

Koalicija ukazuje da se u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima proizvodnja medijskih sadržaja sufinansira isključivo putem javnih konkursa, a ne putem javne nabavke.

Grad Valjevo 6. marta raspisao je javnu nabavku „za usluge informisanja javnosti“ u vrednosti od 4,15 miliona dinara kojom se traži „praćenje i izveštavanje o radu organa Grada Valjeva, javnih preduzeća i ustanova“, kao i da se ove informacije „mogu objavljivati i više puta dnevno, a na zahtev naručioca“.

Osim izveštavanja o radu organa Grada Valjeva, stoji i da je „pružilac usluga dužan da promoviše i Divčibare kao turistički centar“.

U konkursnoj dokumentaciji navodi se i da ponuđač usluge treba da „ima zaključen ugovor sa pružaocem medijske usluge televizije sa zonom pokrivanja regiona Grada Beograda…“.

Traži se i da ponuđač ima zaključene ugovore sa najmanje šest pružilaca medijske usluge radija od kojih minimum tri moraju biti iz Kolubarskog okruga (od čega dva iz Valjeva) i po minimum jedan iz Beograda, Novog Sada i Niša“, kao i sa “najmanje jednim izdavačem visokotiražnog dnevnog lista“ i „da ponuđač obezbedi da se informacije objavljuju najmanje na pet portala“.

Koalicija podseća Grad Valjevo i ostale lokalne samouprave da su odgovorni za kvalitet informisanja svojih građana i da korišćenjem Zakona o javnim nabavkama za proizvodnju medijskog sadržaja ugrožavaju javni interes građana koji je zaštićen Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres"
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi