Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS poziva na poštovanje etičkih standarda i zaštitu kolega
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 02. 2011.

UNS poziva na poštovanje etičkih standarda i zaštitu kolega

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća sve profesionalne novinare u našoj zemlji na obavezu da poštuju načelo istinitosti izveštavanja, a posebno stav 5. Prvog poglavlja Kodeksa novinara Srbije, u kom se navodi da su sa novinarstvom „nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina“.

UNS ne podržava E-novine u napadima na Emira Kusturicu, koji je 15.januara na ovom internet portalu optužen da je bio „glavni čovek za vezu i osoba za kontakt“ osumnjičenog ubice i gangstera Veselina Vukotića tokom perioda (krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih) koji je Vukotić proveo u bekstvu u inostranstvu.

U istom tekstu autora Zorana Janića i Miroslava Bojčića, Kusturica je označen kao „nerazdvojni prijatelj“ optuženog Vukotića, sa kojim se navodno redovno viđao, obavljajući „ulogu kurira između SDB Srbije i Vukotića“, prenoseći mu „poruke, a često i novac“.

E-novine nisu iznele nikakve dokaze za ove teško optužujuće tvrdnje, nisu im navele izvor ni poreklo, a tekst Janića i Bojčića ilustrovale su potpisom ispod slike u kojoj se poznati režiser naziva „rediteljem Službe“.

UNS iz istih razloga ne može da podrži ni stav Nezavisnog udruženja novinara Srbije da tužba Emira Kusturice protiv E-novina „ugrožava slobodu izražavanja i nezavisnost medija“. Sloboda medija nije sloboda iznošenja teških a nedokazanih optužbi, kojim se grubo povređuje dostojanstvo ličnosti, bila to poznata javna ličnost ili ne. Novinarska profesija najbolje se brani pridržavanjem Kodeksa novinara Srbije, izbegavanjem iznošenja optužbi bez dokaza.

UNS upozorava kolege iz E-novina da im tužba Emira Kusturice ne daje pravo da protiv njega koriste jezik mržnje na prostoru rezervisanom za komentare anonimnih čitalaca (ti čitaoci Emira Kusturicu, primera radi, na sajtu E-novina šalju u Emirate da se tamo „među svojima” naplaćuje. “Em si njihov em imaju para da ti dobro isplate sve tvoje bljuvarije i gadosti koje dolaziše od tvojih poganih usta”.)

Povodom grubog napada na Aidu Ćorović koji je list Danas objavio u reagovanju Muslimanskog omladinskog kruga Islamske zajednice u Srbiji, podsećamo urednike i novinare da su redakcije odgovorne i za sadržaj pisama i komentara čitalaca koje objavljuju u novinama ili na internet sajtovima.

To znači da je redakcija lista Danas odgovorna za uvrede nanesene koleginici Ćorović u listu Danas (“u jeku klimaksnih nadražaja”, “bez kučeta i mačeta”).

Nevladine organizacije iz Sandžaka koje su protestovale ovim povodom u pravu su kada tvrde da zakon ne obavezuje redakcije da objavljuju odgovore ako sadrže govor mržnje i ne ispunjavaju uslove za objavljivanje.

UNS, takođe, podseća da Kodeks novinara Srbije preporučuje da se, kada redakcija objavljuje pismo ili komentar koji je u suprotnosti sa uređivačkom politikom ili stavom redakcije, čitaoci o tome obaveste. Za žaljenje je što se redakcija Danasa barem na taj način nije distancirala od reagovanja Islamske zajednice u Srbiji u kom je Aida Ćorović izložena poruzi i vređanju.

Udruženje novinara Srbije poziva sva stručna udruženja i organizacije civilnog sektora da bez selektivnosti i principijelno brane javni prostor od klevete i prostakluka i da se zalažu za čuvanje dostojanstva čitalaca i prava na ljudskost onih o kojim se u medijima piše, ma na kakvoj se političkoj vetrometini nalazili.

UNS takođe izražava solidarnost sa kolegama RTV B92 i autorima Insajdera, koji su zbog emisije o pljački veka u Kolubari izloženi pretnjama i progonu na plakatima kojim je u noći između ponedeljka i utorka ove sedmice oblepljen Lazarevac.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi