Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS sa DNKiM: Kosovska policija da prestane s maltretiranjem novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 01. 2011.

UNS sa DNKiM: Kosovska policija da prestane s maltretiranjem novinara


Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuje postupak Kosovske policije koja je juče kod Končulja, na administrativnoj liniji blizu Bujanovca, maltretirala kolegu Živojina Rakočevića i njegovu porodicu.

Iako je Rakočević upozorio policajca sa prezimenom Hoti da nema pravo da mu oduzme registarske tablice sa oznakama Vranja, on se na to oglušio i nastavio da maltretira kolegu i njegovu porodicu.

„Policajac je izašao iz kućice i bez upozorenja odmah počeo da skida tablice. Bacio ih je u prostoriju iz koje je izašao i kratko mi rekao da se takve tablice ne mogu voziti. Bilo je jasno da njega te tablice iritiraju i policajac koji se preziva Hoti deset puta mi je u razgovoru rekao „da u državi Kosovo takve tablice neće moći da se voze“ i da sa ovim tablicama vozim u „svojoj državi““, rekao je KIM radiju Rakočević, koji je inače potpredsednik UNS-a i član RRA sa Kosova i Metohije.

Tek posle pola sata Hoti je vratio registarske tablice i omogućio Rakočeviću da sa porodicom nastavi put.

UNS sa DNKiM ističe da je ovo još jedan primer kršenja i ograničenja prava na slobodu kretanja zasnovanog na etničkoj osnovi.

UNS sa DNKiM od EULEKS i UNMIK administracije traži da osiguraju slobodu kretanja novinarima i da konačno kazne policajce koji prekoračuju ovlašćenja i diskriminišu novinare na etničkoj osnovi.

UNS sa DNKiM podseća javnost, ali i UNMIK i EULEKS da do sada nijedan pripadnik KPS-a koji je na ovaj način prekoračio svoja ovlašćenja, čak i kada se radilo o fizičkom napadu na snimatelje i novinare, nije kažnjen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi