Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlast u Aleksandrovcu da prestane sa diskriminacijom Gvozdena Zdravića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 12. 2018.

UNS: Vlast u Aleksandrovcu da prestane sa diskriminacijom Gvozdena Zdravića

Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo protestuje zbog odluke Skupštine opštine Aleksandrovac da dopisniku „Blica“ i novinaru lista „Rasina pres“ Gvozdenu Zdraviću zabrani da izveštava sa sednice sa obrazloženjem da je „nedostojan“. UNS traži od opštinskih vlasti da prestanu sa diskriminacijom novinara Zdravića i omoguće mu nesmetan rad i izveštavanje.

Kako je UNS-u rekao Zdravić, odlukom Skupštine opštine Aleksandrovac zabranjeno mu je da prati 18. sednicu Skupštine, zakazanu za danas.

U obrazloženju odluke koju je potpisao predsednik Skupštine Toma Savković, a u koju je UNS imao uvid, stoji da se predsednik Skupštine „rukovodio predlogom odborničkih grupa SO Aleksandrovac da zbog neobjektivnog informisanja, stalnih napada i pogrdnih tekstova na račun najužeg opštinskog rukovodstva, u listu 'Rasina Pres', novinar pomenutog lista ne može na objektivan način da prati rad sednice", kao i da je „nedostojan da prisustvuje sednici Skupštine“.

Gvozden Zdravić za UNS kaže da mu vlast u Aleksandrovcu više od deset godina zabranjuje da prati sednice SO i da obavlja novinaski posao. 

Predsednik Skupštine opštine danas nije za UNS hteo da komentariše ovu odluku.

UNS podseća da su opštinske vlasti više puta Zdravića onemogućavale da izveštava sa sednica Skupštine opštine i ponovo ih poziva na poštovanje Zakona o javnom informisanju koji propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja. 

UNS podseća da su organi vlasti dužni da ravnopravno, bez diskriminacije, tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi