Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS podržava redakciju Dnevnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 12. 2010.

UNS podržava redakciju Dnevnika


Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava zahtev redakcije novosadskog Dnevnika u kojem se traži da Vlada Vojvodine sprovede svoju odluku od 29. septembra ove godine kojom se saglasila da Medijska grupacija VAC prepusti svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u Dnevnik Vojvodina Presu (DVP).

Za UNS je neshvatljivo da uprkos odluci Vlade Vojvodine manjinski vlasnik DVP-a Dnevnik holding čiji je osnivač Pokrajina, sada traži promenu vlasničke strukture kako bi postao većinski vlasnik „Dnevnika“.

Takav zahtev ne samo da je suprotan odluci Vlade Vojvodine i Upravnog odbora Dnevnik holdinga nego je i u suprotnosti sa Zakonom o informisanju, po kojem država i teritorijalna autonomija ne mogu biti ni posredno ni neposredeno osnivači javnog glasila.

UNS od Vlade Vojvodine očekuje da poštuje svoju odluku od 29. septembra ove godine, Zakon o javnom informisanju, ali i činjenicu da je medijska kompanija VAC spremna da se odrekne 55 odsto kapitala zajedničkog preduzeća u korist zaposlenih kao i dela potraživanja koja ima prema DVP-u u iznosu od 1,8 miliona evra.

UNS smatra da neuspehe u privatizaciji medija ne treba ispravljati novim podržavljenjem već naprotiv razvlašćivanjem države u njima i pružanjem šanse zaposlenima da se izbore za opstanak na tržištu. Izazov pred kojim su se našli zaposleni u "Dnevniku" mogao bi da postane model po kojem bi postupala država u brojnim primerima neuspešne i nedovršene privatizacije medija.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi