Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zahteva da Republičko tužilaštvo i MUP rasvetle zloupotrebu podataka u Kuriru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 11. 2010.

UNS zahteva da Republičko tužilaštvo i MUP rasvetle zloupotrebu podataka u Kuriru


Udruženje novinara Srbije (UNS) juče je iz Ministarstva pravde obavešteno da je za slučaj povrede tajnosti podataka o sinu Slađanke Milošević, sekretarke Sindikata pravosuđa Srbije, nadležno Republičko javno tužilaštvo.

Državna sekretarka u ovom ministarstvu Gordana Pualić obavestila je UNS da je Ministarstvo i zvanično prosledilo tužiocima zahtev da se sprovede istraga kojom bi se utvrdilo kako su zaštićeni privatni podaci dospeli u list „Kurir“.

UNS sumnja da je list „Kurir“, koji je 25.oktobra objavio zaštićene podatke o maloletniku, zloupotrebljen kako bi se zastrašila i kompromitovala Slađanka Milošević i razbio štrajk u pravosuđu.

Obelodanjivanje podataka o maloletniku je krivično delo iz člana 337 stav 2 Krivičnog zakonika.

UNS zahteva da Republičko javno tužilaštvo, koje još nije našlo za shodno da se oglasi povodom ovog krivičnog dela, uz pomoć policije utvrdi kako su podaci o maloletniku, koji se nalaze u posebnoj evidenciji MUP-a i koji se smeju dati samo na zahtev suda, dospeli u list „Kurir“.

Za ovo krivično delo zaprećena je i zatvorska kazna, a u ovom slučaju potrebno je ispitati i ulogu državnih organa, budući da su zaštićeni podaci izašli na videlo u kontekstu činjenice da je jedino sindikat majke maloletnika „odbacio predlog Ministarstva pravde o povećanju plata zaposlenim u administraciji u pravosuđu“, kako je objavio „Kurir“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi