Naslovna  |  Saopštenja  |  Neophodan zakon protiv medijskog monopola

04. 10. 2010.

Neophodan zakon protiv medijskog monopola

Udruženje novinara Srbije sa zabrinutošću prima izjavu predsednice Komisije za zaštitu konkurencije Dijane Marković-Bajalović današnjem „Blicu“ da je zbog istrage njene Komisije o „Večernjim novostima“ izložena pritiscima od početka ove godine.

Pritisci su, kako ona tvrdi, usledili naročito uoči 1. jula, kada je trebalo da bude održana skupština akcionara „Večernjih novosti“ i kada je od nje traženo da izda mišljenje da je kupovina „Novosti“ odobrena.

Bajalovićeva tvrdi da su pretnje Milana Beka i njegovog advokata Milenka Ristivojevića počele još 2008. godine i da ima indicija da je baš Beko vlasnik većinskog paketa akcija „Večernjih novosti“, da ima direktan dogovor o prodaji tog paketa VAC-u, što je suprotno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava.

UNS sa žaljenjem ističe da je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije o pretnjama progovorila sada kada nije prihvaćena njena kandidatura za novi sastav te komisije.

Pošto je manjinski paket „Večernjih novosti“ u vlasništvu države UNS ponovo traži od Vlade Srbije da javno saopšti sa kim je suvlasnik ovih novina.UNS kao i do sada smatra da je potrebno doneti zakon koji će osigurati transparentnost vlasništva u medijima i ograničiti nedozvoljenu medijsku koncentraciju.

Nema komentara.