Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Poreska uprava da zloupotrebom ovlašćenja ne vrši pritisak na medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 08. 2018.

UNS: Poreska uprava da zloupotrebom ovlašćenja ne vrši pritisak na medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog višemesečne kontrole i preterane kazne Poreske uprave Južnim vestima i poziva je da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije. Poreska uprava, kako navode Južne vesti, posle šestomesečne kontrole poslovanja ovog medija nije pronašla nijedan prekršaj, ali je utvrdila da glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nije u radnom odnosu u ovom mediju, već u svojoj privatnoj firmi.

Poreski inspektori pozvali su se na Uredbu Vlade Srbije "Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru" , na osnovu koje glavni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje i zaključili je da ovaj medij zbog toga mora da plati poreze i doprinose za Predraga Blagojevića od osnivanja 2010. godine.

UNS smatra da je ovakvo tumačenje je skandaloznije tim pre što se država donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima 2014. godine obavezala na povlačenje iz medija.  

UNS podseća da se ova pravila odnose na javni sektor, ali ne i na privatne medije i da Zakon o javnom informisanju i medijima, krovni zakon koji uređuje rad medija, ne propisuje da glavni urednik medija mora da bude u radnom odnosu.

UNS ističe da je novinarstvo slobodna profesija, da novinari rade u javnom interesu i da mogu sami da odluče na koji žele da reše svoj radno-pravni status.

UNS će od Koordinacionog tela Vlade tražiti da se ovaj slučaj preispita jer opravdano sumnja u zakonitost rada Poreske uprave koja je u bliskoj prošlosti pokazala da prekomernom kontrolom i kaznama koje prete gašenju medija ograničava pravo medija i novinara na slobodu izražavanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi