Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Poništiti nezakonito sproveden medijski konkurs u Bujanovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 07. 2018.

UNS: Poništiti nezakonito sproveden medijski konkurs u Bujanovcu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog nezakonito sprovedenog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u Opštini Bujanovac i traži od predsednika ove Opštine Šaipa Kamberija da konkurs poništi, raspiše novi i sprovede ga u skladu sa Zakonom.

UNS ističe da je predsednik Opštine Bujanovac, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, formirao komisiju za ocenjivanje medijskih projekata čiju većinu nisu činili predstavnici novinarskih i medijskih udurženja.

Konkursna komisija u Bujanovcu bila je sastavljena od tri člana, od čega je samo jedan imenovan na predlog medijskih i novinarskih udruženja. Članovi komisije bili su Radoman Irić (imenovan na predlog NUNS-a i NDNV-a), Ardita Saćipi i Azir Limani iz Preševa, iako je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja predložila tri kandidata.

UNS podseća da je članom 24 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se „većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove“.

UNS ističe da ni Rešenje o raspodeli sredstava u Opštini Bujanovac nije u skladu sa Zakonom jer ne sadrži obrazloženje za svaki odobreni, odnosno odbijeni predlog projekta.

UNS podseća da član 24 Pravilnika propisuje da „odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem  donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, u formi rešenja,  a na osnovu  predloga  komisije o raspodeli sredstava sa obrazloženjem“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi