Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS na KiM: Sutra 12 godina od nestanka ekipe Radio Prištine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 08. 2010.

UNS na KiM: Sutra 12 godina od nestanka ekipe Radio Prištine


Predstavnici Udruženja novinara Srbije i porodica nestalih će sutra, 21. avgusta, na putu Velika Hoča – Orahovac na Kosovu i Metohiji razviti transparent „Vratite nam naše kolege“ na mestu gde su pre 12 godina nestali Đuro Slavuj i Ranko Perinić, ekipa „Radio Prištine“.

UNS će i ove godine zatražiti od lokalnih vlasti i nadležnih u međunarodnoj zajednici da rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na KiM.Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka Zočištu, u manastir Sveti Vrači, da naprave prilog o povratku kidnapovanih monaha. Poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim časovima, odakle su, prema rečima meštana, umesto na istok krenuli greškom na zapad, ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK. Automobil u kojem su bili, plava zastava 128, takođe nije pronađen.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o sudbini nestalih.

UNS podseća da je Ljubomir Knežević, dopisnik "Politike" i prištinskog "Jedinstva", nestao 6. maja 1999. godine u podnožju planine Čičavica, kod Vučitrna i da do danas nisu pronađene i kažnjene ubice novinara i pisca Aleksandra Simovića koji je nestao u Prištini 21. avgusta 1999. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni kasnije u selu Obrinje kod Glogovca.

U porodičnoj kući, u centru Prištine, ubijen je 21. septembra 1999. godine fotoreporter Momir Stokuća, dok je novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao 9. septembra 2000. godine. Prema podacima porodice, posle polučasovne emisije koja je trajala od 13.30 do 14 sati, ušao je u narandžasti taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag.

RTS je pomogao UNS-u i porodicama nestalih da sutra otputuju na Kosovo i Metohiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi