Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zadovoljan odlukom suda da odbaci milionsku tužbu protiv novinara i „Narodnih novina“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 08. 2010.

UNS zadovoljan odlukom suda da odbaci milionsku tužbu protiv novinara i „Narodnih novina“


Udruženje novinara Srbije (UNS) zadovoljno je odlukom Višeg suda u Nišu kojom je odbijena tužba nekadašnjeg načelnika vojne Direkcije za imovinsko pravne poslove Žarka Šurbatovića i njegove supruge protiv novinarke Dragane Kocić i v.d. glavnog urednika „Narodnih novina“ Timošenka Milosavljevića. Ovom presudom ukinuta je prethodna odluka suda po kojoj su zbog povrede časti i ugleda Šurbatovićevih, novinarka, urednik i medij, bili dužni da plate drakonsku kaznu.

UNS podseća da su prvostepenom presudom novinarka i urednik osuđeni da nadoknade nematerijalnu štetu od milion dinara zbog objavljivanja dva teksta u aprilu 2008. godine pod naslovima „Taštinu kuću naplatio od vojske“ i „Vojska platila kuću prodatu Albancima“.

U ovim tekstovima preneti su navodi iz optužnice Okružnog javnog tužilaštva u Nišu protiv Šurbatovićevih koji su u međuvremenu prvostepeno osuđeni za zloupotrebu službenog položaja.

Viši sud u Nišu, suprotno prethodnoj presudi, utvrdio je da se u tekstovima i njihovim naslovima verodostojno prenose navodi iz optužnice i da njihovim objavljivanjem nisu povređeni čast i ugled Šurbatovićevih.

Sud se u obrazloženju presude pozvao na član 9 Zakona o javnom informisanju i naveo da su tužioci u vreme objavljivanja tekstova obavljali državne poslove i time imali ograničeno pravo na zaštitu privatnosti.

Sud je imao u vidu i odredbu čl. 10 Konvencije o ljudskim pravima i slobodama po kojoj su granice prihvatljive kritike za nosioce javnih funkcija šire nego za privatna lica.

Na ovu presudu Šurbatovićevi mogu uložiti žalbu. UNS će nastaviti da prati ovaj slučaj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi