Naslovna  |  Saopštenja  |  Novi atak na slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 06. 2010.

Novi atak na slobodu medija


Udruženje novinara Srbije
protestuje zbog usvajanja Zakona o elektronskim komunikacijama koji smatra još jednim atakom na slobodu štampe zbog mogućnosti da se otkriju novinarski izvori.

UNS upozorava da je zakonsko rešenje, po kom Bezbednosno informativna agencija bez odluke suda može u svakom trenutku da proveri sa kim su građani, koliko dugo i koliko često, komunicirali, i to unazad godinu dana, pretnja pravu novinara da štite tajnost svojih izvora.

Zakon o elektronskim komunikacijama predstavlja ne samo pretnju ustavnom pravu građana na privatnost, već i slobodi izražavanja u Srbiji. Građani koji komuniciraju sa novinarima kako bi ih obavestili o nepravilnostima koje uočavaju u radu državnih i drugih organa, imaju razloga da strahuju da vlast u svakom času može da otkrije njihov identitet.

UNS smatra da Zakon o elektronskim komunikacijama, pored povrede prava građana na privatnost, predstavlja još jedan udar vlasti na slobodu medija posle Zakona o javnom informisanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi