Naslovna  |  Saopštenja  |  Skupština da odbaci Zakon o elektronskim komunikacijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 06. 2010.

Skupština da odbaci Zakon o elektronskim komunikacijama


Udruženje novinara Srbije protestuje zbog odluke skupštinskog odbora da odbaci amandman na Zakon o elektronskim komunikacijama koji je zaštitnik građana Saša Janković podneo kako bi se službama bezbednosti onemogućilo da, bez odluke suda, imaju uvid u komunikaciju građana telefonom ili i-mejlom.

UNS poziva Skupštinu Srbije da Zakon o elektronskim komunikacijama odbaci u celini, budući da će ovaj zakon, ukoliko bude usvojen u sadašnjem obliku, predstavljati ne samo pretnju ustavnom pravu građana na privatnost, već i slobodi izražavanja u Srbiji.

UNS upozorava da je zakonsko rešenje, po kom Bezbednosno informativna agencija bez odluke suda može u svakom trenutku da proveri sa kim su građani, koliko dugo i koliko često, komunicirali, i to unazad godinu dana, pretnja pravu novinara da štite tajnost svojih izvora.

Građani koji komuniciraju sa novinarima kako bi ih obavestili o nepravilnostima koje uočavaju u radu državnih i drugih organa, imaće razloga da strahuju da vlast u svakom času može da otkrije njihov identitet.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi