Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: MUP i BIA i dalje duguju obrazloženje javnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 02. 2018.

UNS: MUP i BIA i dalje duguju obrazloženje javnosti

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da belgijskom novinaru Filipu Bertinšanu produži boravišnu vizu, ali i dalje očekuje da ovo Ministarstvo i Bezbednosno informativna agencija (BIA) javno saopšte na osnovu čega su ga prethodno proglasili „pretnjom po bezbednost države i njene građane“.

Belgijski novinar rekao je danas za N1 da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom. Tamo su mu objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu. Nikakvo dalje objašnjenje nije dobio, piše N1.

UNS od MUP-a i BIA traži da javnosti objasne na osnovu čega je Bertinšan bio proglašen bezbednosnom pretnjom i koji se to „novi detalj pojavio“ zbog čega je odlučeno da mu se produži boravišna viza. 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

22.02.

2018.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 01:45

Већ виђена брука ?!


Госн Непознати,

Скочили сте на прву лопту и навели податке који уопште не одговарају стварности!
Најпре, белгијски новинар НИЈЕ био УХАПШЕН, већ као што то раде исте или сличне службе у другим земљама, био је позван на РАЗГОВОР који претходи добијању било које врсте визе.

И нису му МУП и БИА "прво ускратили па онда одобрили визу", већ му је виза била ускраћена (с правом) од стране БИА, а потом - захваљујући додворничком потезу председника Србије - виза му је одобрена, а све зарад чланства у ЕУ коме тежи највероватније мали број грађана наше земље, на челу са госн Вучићем и државним кором.

Говорите о штети која је поменутим поступцима нанесена нашој земљи.
Јесте ли сигурни да је већа штета нанета Србији вешћу о белгијском новинару и ускраћивању визе, или је тај исти новинар нанео много већу штету Србији својим једностраним написима?
Дајте, будите мало реални - свет једва да зна о коме је реч (када је овај журналиста у питању), а и Србија им звучи и као Сирија, или Сибир - тако да не морате да бринете - неће се то одразити на наш међународни статус.

А када смо код боје лица, онда би требало пре свих да поцрвени колега из Белгије, који непрофесионално обавља посао новинара у земљи домаћину, потом КРИК и аутор текста, који је од муве направио медведа, и коначно челни човек ове државе, који себи даје за право да јавно обезвређује службу чије је постојање везано за очување сигурности Србије!

Сходно потоње реченом, поштоване колеге из УНС-а, неозбиљно је захтевати, тражити или очекивати од једне такве службе да дугују јавности образложење шта раде, како раде и зашто су донели одлуку какву су донели спрам белгијског новинара. Па није то шалтерско одељење где добијате пресек потрошње воде или струје.
Да ли сте икада прочитали да је, примера ради, америчка сталешка асоцијација захтевала и добила сличну информацију од ФБИ или ЦИА? Да су се поменути правдали новинарима за своје поступке? Неће бити, нити је било..

И најважније, крајње је време да престанемо да бринемо о томе шта ће странци рећи о нама. Живот нам пролази у непрекидном самопотцењивању и копирању других. Освестимо се и окренимо себи - наши корени су дубљи од оних које називамо цивилизованим..





Odgovori
uto

20.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:36

ВЕЋ ВИЂЕНА БРУКА

Овима из МУП и БИА није први пут да прво хапсе, па онда покушавају да пишу оптужнице.Још неодговорније када једном страном дописнику прво ускрате, па онда ипак одобре визу.Час је опасан, а онда ипак није за безбедност државе.Џаба им што се предомислили када је она прва вест о ускраћивању визе већ обишла свет и нанела штету Србији.А нико ни да поцрвени, а камо ли да поднесе оставку због оваквих "заштитника државе"!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi