Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Osnovni sud u Valjevu da omogući izveštavanje novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 02. 2018.

UNS: Osnovni sud u Valjevu da omogući izveštavanje novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što novinarima u Valjevu danas nije bilo omogućeno da prisustvuju glavnom pretresu u postupku koji se pred Osnovnim sudom u ovom gradu vodi protiv dr Vladimira Rankovića, lekara specijaliste pedijatrije, okrivljenog za teško delo protiv zdravlja ljudi. Novinaru lista „Napred“ i dopisniku „Politike” iz Valjeva Slobodanu Ćiriću, kao i dopisniku „Blica” Predragu Vujancu danas nije dozvoljeno da prisustvuju suđenju, bez posebnog obrazloženja sudije Dragana Pavlovića.

„Ovaj postupak, koliko mi je poznato, nije proglašen zatvorenim za javnost, a u sudnici je bilo dovoljno mesta da bi i novinari mogli da se smeste i prate suđenje“, rekao je za UNS Slobodan Ćirić.

Predsednica Osnovnog suda u Valjevu Branka Marković UNS-u je rekla da je javnost rada suda garantovana i da će sledeći put ovaj sud obezbediti uslove za rad novinara.

„Razgovarala sam sa kolegom Pavlovićem o tome. Rekao mi je da nije bilo mesta za novinare i da će sledeći put obezbediti veću sudnicu. Novinari imaju pravo da prisustvuju suđenju. Treba uvek poštovati procedure, šta god ko mislio o radu novinara“, rekla je Pavlović.

UNS podseća da na sajtu Osnovnog suda u Valjevu, u odeljku „Javnost rada“ stoji da su „predsednik suda, sudije i sudsko osoblje dužni da obezbede potrebne uslove za javnost rada suda i odgovarajući pristup medijima u pogledu aktuelnih informacija i postupaka koji se vode u sudu”, kao i da „javnost sudskog postupka podrazumeva pravo svih punoletnih građana da prisustvuju procesnim radnjama koje se preduzimaju u sudskom postupku i njihovo pravo da budu informisani o toku i rezultatu sudskog postupka, izuzev kada je u pojedinim fazama ili pojedinim vrstama sudskih postupaka javnost zakonom isključena“.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

11.02.

2018.

Novinar [neregistrovani] u 14:46

Krsenje Ustava

Načelo javnosti je zagarantovano Ustavom i nevjerojatno je da to ne znaju oni koji treba da sprovode zakon.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi