Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS na Kosovu: Kancelarija EU na Kosovu diskriminiše srpske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 02. 2018.

UNS na Kosovu: Kancelarija EU na Kosovu diskriminiše srpske medije

Udruženje novinara Srbije na Kosovu protestuje što Kancelarija EU na Kosovu, koja je medije pozvala na konferenciju „Osvrt: LGBT i zajednica i njihova prava na Kosovu“ u Prištini, nije obezbedila prevod za novinare koji događaj prate na srpskom jeziku.

Događaj je organizovao „Centar za razvoj društvenih grupa (CSGD), a medije je, sat vremena pre početka, na događaj pozvala Kancelarija EU na Kosovu.

Nakon protesta srpskih novinara zbog izostanka prevoda, moderator događaja izvinio se zbog propusta i naveo da se „ovo ne može tolerisati“.

„Ja mogu da kažem definitivno - ovo se ne može tolerisati, imajući u vidu dvojezičnost u skladu sa Ustavom i verujem da ovo treba da se uvrsti u agendu i da se raspravlja unutar osoblja CSGD-a, kako se ubuduće ne bi pojavili ovakvi problemi. Mi kad šaljemo pozivnice, pokušavamo da dobijemo potvrde. Ovo nije argument, ja samo naglašavam da mi pokušavamo da uzmemo u obzir potrebe svakog. Ova greška se ubuduće neće ponoviti, to se ne može tolerisati i izvinjavam se zbog ovoga“, kazao je moderator skupa.

UNS na Kosovu smatra da se ovim postupkom na najgrublji način krši pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i to od strane onih koji bi trebalo da nadgledaju sprovođenje zakona na Kosovu i budu ogledalo poštovanja zakona i evropskih vrednosti.

Ovakvom praksom ne krši se samo Zakon o upotrebi jezika, već i ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Na današnjem događaju učestvovali su i ombudsman, predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, ambasade SAD-a, Centra za ravnopravnost i slobodu, Kancelarije „Jednaka prava za sve“, kao i zamenica kosovskog ombudsmana Marija Radulović koja je takođe bila uskraćena za prevod.

UNS na Kosovu je u više navrata protestovao zbog kršenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija i nastaviće da prati i suprostavlja se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi