Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zahteva reakciju Ministarstva pravde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 05. 2010.

UNS zahteva reakciju Ministarstva pravde


Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava zahtev redakcije lista "ALO" upućen ministarki pravde Snežani Malović da se ispita postupak zatvorskih stražara koji su 13. maja ove godine fizički napali fotoreportera ovih novina Manasorija Jošidu u hodniku zgrade Višeg suda u Beogradu.

UNS je već zatražio krivičnu odgovornost za stražare propisanu izmenama Krivičnog zakonika, po kojem je za napad na novinare predviđena i kazna zatvora.

Neshvatljivo je da, ni posle šest dana od napada, niko od nadležnih u Ministarstvu pravde nije reagovao, niti je išta preduzeto da krivci budu procesuirani, tim pre što bi baš ovo ministarstvo moralo da posluži kao primer kako se poštuju zakoni u Srbiji.

UNS je zgrožen činjenicom da su stražari reagovali po naredbi osobe koja je, u međuvremenu, osuđena za pokušaj ubistva i da su prešli granice svojih ovlašćenja ugrožavajući pravo građana da budu obavešteni o događajima od nesumnjivog značaja za javnost.

Osim što su napadom na novinara dok je, uredno akreditovan obavljao svoj posao, prekršili odredbe Krivičnog zakonika, stražari su prekršili i odredbe Zakona o javnom informisanju, po kojima niko nema prava da zloupotrebama državnih ovlašćenja sprečava slobodu informisanja.

UNS podseća da fotoreporter Jošida nije prekršio ni odredbu Zakona o javnom informisanju, po kojoj je zabranjeno fortografisati osobe bez njihovog pristanka, jer je po odredbama istog zakona, fotografisana osoba izuzeta od tog člana zbog toga što je svojim ponašanjem dala povoda da informacije o njoj, a time i fotografije, budu objavljene.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi