Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Krivična odgovornost za zatvorsku stražu

13. 05. 2010.

UNS: Krivična odgovornost za zatvorsku stražu

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad pripadnika zatvorske straže i sudskog obezbeđenja na fotoreportera dnevnog lista „ALO“ Manasorija Jošidu, i njegovo sprečavanje da obavi redakcijski zadatak u zgradi Višeg suda u Beogradu.

Jošidu su, dok je fotografisao privođenje Velibora Dunjića, navijača Crvene Zvezde osumnjičenog za pokušaj ubistva, udarili u glavu i rame pripadnici straže koja je Dunjića privodila na suđenje, i zatim mu oduzeli memorijsku karticu na kojoj su bili snimci navijača. Iako se sve to dešavalo u hodniku suda, reagovala je sudija Slađana Marković, koja je naredila da sa kartice budu izbrisani svi snimci.

Jošida je, dan ranije, uredno bio akreditovan za fotografisanje u zgradi suda, a faks sa potvrdom akreditacije koju je potpisao predsednik Višeg suda Dragoljub Albijanić, mu je takođe oduzet.

UNS traži krivičnu odgovornost za stražare koji su fizički napali fotoreportera na zadatku, na osnovu člana Krivičnog zakonika po kojem se napad na novinara kvalikfikuje kao napad na osobu koja radi posao od javnog značaja, i kojim je zaprećena i zatvorska kazna.

UNS takođe smatra da su sudija Slađana Marković i pripadnici straže grubo prekršili i Zakon o javnom informisanju, i poslali poruku da su prava osumnjičenih za teška krivična dela veća od prava građana da budu informisani o događajima od javnog značaja.

Nema komentara.