Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Krivična odgovornost za zatvorsku stražu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 05. 2010.

UNS: Krivična odgovornost za zatvorsku stražu


Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad pripadnika zatvorske straže i sudskog obezbeđenja na fotoreportera dnevnog lista „ALO“ Manasorija Jošidu, i njegovo sprečavanje da obavi redakcijski zadatak u zgradi Višeg suda u Beogradu.

Jošidu su, dok je fotografisao privođenje Velibora Dunjića, navijača Crvene Zvezde osumnjičenog za pokušaj ubistva, udarili u glavu i rame pripadnici straže koja je Dunjića privodila na suđenje, i zatim mu oduzeli memorijsku karticu na kojoj su bili snimci navijača. Iako se sve to dešavalo u hodniku suda, reagovala je sudija Slađana Marković, koja je naredila da sa kartice budu izbrisani svi snimci.

Jošida je, dan ranije, uredno bio akreditovan za fotografisanje u zgradi suda, a faks sa potvrdom akreditacije koju je potpisao predsednik Višeg suda Dragoljub Albijanić, mu je takođe oduzet.

UNS traži krivičnu odgovornost za stražare koji su fizički napali fotoreportera na zadatku, na osnovu člana Krivičnog zakonika po kojem se napad na novinara kvalikfikuje kao napad na osobu koja radi posao od javnog značaja, i kojim je zaprećena i zatvorska kazna.

UNS takođe smatra da su sudija Slađana Marković i pripadnici straže grubo prekršili i Zakon o javnom informisanju, i poslali poruku da su prava osumnjičenih za teška krivična dela veća od prava građana da budu informisani o događajima od javnog značaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi