Naslovna  |  Saopštenja  |  Proglas UNS-a i SNS-a novinarima, medijskim radnicima, vlasnicima medija i javnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 05. 2010.

Proglas UNS-a i SNS-a novinarima, medijskim radnicima, vlasnicima medija i javnosti


Pozivamo novinare i medijske radnike da se sutra, 3. maja 2010. godine, od 11.55 do 12.00 sati pridruže devetoj akciji UNS-a i SNS-a PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE u elektronskim medijima emitovanjem, a u štampanim medijima čitanjem i objavljivanjem Proglasa.

Prošlo je deset godina, a demokratska vlast u Srbiji nije uspela da pronađe ubice i nalogodavce ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića niti da rasvetli okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Deset godina nije bilo dovoljno da Srbija za medije umesto delimično slobodne postane zaista slobodna zemlja (analiza organizacije Fridom Haus za 2010. godinu).
Za nama je godina u kojoj novinarima nisu pretili samo kriminalci, novobogataši i političari nego i sveštena lica.

Između dva 3. maja, usvajanjem izmena Zakona o javnom informisanju, novinarstvo u Srbiji izgubilo je deo svojih formalnih sloboda, čime su ugrožena ne samo prava novinara nego i proklamovane evropske vrednosti srpskog društva.

Između dva 3. maja sa uspehom smo okončali višegodišnju borbu da napadi, pretnje i zastrašivanje novinara budu strože kažnjavani. Dobili smo status profesije od javnog značaja. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da sud opasnu i slikovitu poruku huligana upućenu Brankici Stanković „ proći ćeš ko Ćuruvija“ kvalifikuje kao ozbiljnu pretnju.

Na drugoj strani, naš ugledni kolega Slavoljub Kačarević pod neosnovanom optužbom proveo je u zatvoru mesec dana. Tek kada smo skupili 600 potpisa kolega za njegovo puštanje omogućeno mu je da sa slobode dokaže da nije kriv.

U godini za nama skoro 2000 novinara i medijskih radnika ostalo je bez posla a sve više ih, posebno u lokalnim medijima, skromne plate prima sa višemesečnim kašnjenjem.

Zato UNS i SNS i ove godine pozivaju novinare na međusobnu profesionalnu i sindikalnu solidarnost, uz puno poštovanje prava na različitost. Samo dobro organizovani i solidarni moći ćemo da zaštitimo svoja prava. Nacionalni kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike je naš prioritet. Kolektivnim ugovorom zaštitićemo svoje pravo na dostojanstven rad kod svih poslodavaca, bez obzira na vrstu vlasništva i na nacionalni ili lokalni značaj medija.

 Zato vas pozivamo da se s PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE pridružite devetoj po redu simboličnoj akciji UNS-a i SNS-a povodom Svetskog dana slobode medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi