Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Načelnik opštinske uprave Velike Plane nezakonito preinačio odluku Komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 11. 2017.

Izvor: Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Koalicija: Načelnik opštinske uprave Velike Plane nezakonito preinačio odluku Komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke načelnika Opštinske uprave Opštine Velika Plana da preinači predlog komisije koja je vrednovala projekte u oblasti javnog informisanja na konkursu ove lokalne samouprave.

Koalicija zahteva od Opštine Velika Plana da poništi doneto Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja jer se ono razlikuje od predloga koji je dala komisija, kako po predloženim medijima, tako i po predloženim iznosima.

Iako tvrdi da se rukovodio predlogom Komisije, načelnik Opštinske uprave Goran Tasić je u Rešenju o raspodeli sredstava odluku Komisije, koju su činili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, preinačio u čak devet slučajeva. Kod pet projekata umanjeni su iznosi, kod  jednog su sredstva povećana, a jedan, koji je komisija predložila za sufinansiranje je potpuno odbacio. Povrh svega, konačnim Rešenjem sredstva su dodeljena za dva projekta, za koje je Komisija dala obrazložene predloge da se sufinansiranje odbije. Za ta dva projekta je Rešenjem dodeljeno čak 880.000 dinara od ukupno 2,5 miliona dinara koliko je je Javnim pozivom bilo opredeljeno za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Ovakvu odluku načelnik je doneo bez ikakve usmene ili pismene konsultacije sa Komisijom, čime je prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima i zloupotrebio rad stručne Komisije.

Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da ocenjivanje medijskih projekata na konkursu vrši stručna komisija sastavljena od predstavnika nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs. Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije“.

Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku“.

Načelnik opštinske uprave opštine Velika Plana to nije učinio, već je bez konsultacije sa članovima komisije, izmenio njihovu odluku po svom nahođenju. Na taj način, upozoravamo, obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije, a odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena u ličnu nadležnost pojedinca.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Reakciju ministarstva očekujemo tim pre što, kada je u pitanju Opština Velika Plana, ovo nije prvi put da predlog komisije za ocenjivanje projekata bude ignorisan i da sredstva budu dodeljena po nahođenju načelnika opštinske uprave.

Isto se, naime, dogodilo i prethodne godine. Koalicija je i tada pozvala Ministarstvo da reaguje, ali se ono nije oglasilo, što je od strane Opštine Velika Plana, očigledno, shvaćeno kao signal da će Zakon o javnom informisanju i medijima i ubuduće moći da krše bez ikakvih konsekvenci.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
PU "Lokal pres"

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi