Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Grad Beograd zloupotrebio konkurs za projektno sufinansiranje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 10. 2017.

UNS: Grad Beograd zloupotrebio konkurs za projektno sufinansiranje medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika i da je Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dužan da poništi Rešenje o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata.

 UNS traži i gradonačelnikovu odgovornost za odabir članova Komisije koja je je odlučivala o 73,9 miliona dinara u kojoj su Ferenc Berček, Marija Stamenić, Vladimir Jovanović, Dragana Milovanović i Nebojša Radošević, a u kojoj nema predstavnika UNS-a ili drugih reprezentativnih novinarskih udruženja, odnosno javnosti poznatih medijskih stručnjaka.

UNS skreće pažnju da je na konkursu namenjenom medijima 6,9 miliona dinara dobio projekat Udruženja rok muzičara, 5 miliona dinara projekat reklamne agencije Sky comm group (ranije muzičke kompanije Sky music), 2 miliona dinara projekat firme Video calibration, koja je po raspisivanju konkursa dobila ovaj naziv i novu delatnost - umesto trgovine mašinama i opremom počela da se bavi proizvodnjom kinematografskih, audio-vizuelnih i televizijskih sadržaja.

TV Studio B i povezane firme Brender d.o.o. i Irik d.o.o. za svoje projekte dobile su 23 miliona dinara, dok je projektima Informera sa dve različite firme, Insajder tim i Info it medija, pripalo pet miliona dinara. Po pet miliona dinara komisija je dodelila projektima lista Alo i Medijskoj mreži, izdavaču Srpskog telegrafa.

Nakon raspisivanja beogradskog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata 18. avgusta, registrovale su se dve firme, 22. avgusta Folim, a 23. avgusta Zofin, čiji su projekti prošli sa 5 odnosno, 4 miliona dinara.

Komisija je milion dinara dodelila projektu firme "Slika vest", koja se povezuje sa Nebojšom Radoševićem, jednim od članova komisije.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

 

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

23.10.

2017.

M.Nicolitch [neregistrovani] u 15:54

Jeste, sve je bas tako i nikako drugacije

УНС и НУНС, Смајловић и Вукашин Обрадовић били су главни заговорници оваквог система финансирања медија и сада дрвље и камење !?! Па, ко је ту луд онда? Друга је ствар, што у постојећим медијима радници не примају плате по више месеци, Студио Б је познат по изгладњивању запослених, тј робова. Шта на то каже Љ. Смајловић?

Odgovori
pet

20.10.

2017.

anonymousMali Buda [neregistrovani] u 22:01

FINASIRANJE MEDIJSKOG BOFLA

Prema nalazima i podacima UNS-areprezentativnog udruženja novinara Srbije, postoje svi uslovi da Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, odbije da potpiše rešenje Komisije koja je izvršila podelu sredstava (73,9 miliona dinara) medijma i firmama koje su učestvovale na Konkursu za sufinasiranje medijskih projekata od javnog interesa, odnosno značaja.Spisak redovnih "mušterija" nije me iznenadio, jer se radi o medijima od kojih je javni interes u potpunosti isključen, ali je skoro skandalozno da velike pare građana bidu dodeljene trgovcima, uvoznicima mašina ili svakoraznim muzičkim asocijacijama...Članovi Komisije koji su sebe proglasili za medijske stručnjake ne govore istinu i naprosto se sprdaju sa tim odgovornim, osetljivim i poslom koji isključuje svaki oblik poltronstva i podmitlivosti.Ako Mali ne bude u ovom slučaju Veliki, od finasiranja medijskog bofla najveću štetu će imati Beograđani koji sve to plaćaju!

Odgovori
pet

20.10.

2017.

коста д [neregistrovani] u 20:29

"између прави патриоти"

Деле ко Стеријини Родољупци, "између прави патриоти".

Odgovori
pet

20.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:38

ima i gore

Još gore je bilo u komisijama drugih, naprimer spojene su komisije za muziku, pozorište, amatere, igru i ulične izvodjaće!!!!Kažu zbog štednje!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi