Naslovna  |  Saopštenja  |  Protest UNS-a: Netačni navodi Jugoslava Ćosića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 04. 2010.

Protest UNS-a: Netačni navodi Jugoslava Ćosića



Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zato što je Jugoslav Ćosić, autor emisije Intervju sa Jugoslavom Ćosićem, sinoć obmanuo gledaoce Televizije B92, predstavivši ceo UNS u rđavom svetlu navodom da iz UNS-a nije isključen čak ni autor teksta „Ćuruvija dočekao bombe“, objavljenog u Ekspres Politici uoči ubistva našeg kolege Slavka Ćuruvije.

UNS je do sada u više navrata obavestio javnost da je glavni urednik Ekspres Politike u vreme ubistva Slavka Ćuruvije isključen iz UNS-a zajedno sa još sedam glavnih i odgovornih urednika državnih medija iz Miloševićevog vremena, kao i da je Sud časti UNS-a obustavio postupak protiv autora spornog teksta, Miroslava Markovića, zbog toga što je utvrdio da Marković nije član UNS-a.

Da je autor emisije „Intervju sa Jugoslavom Ćosićem“ postupao kao profesionalac koji se pridržava Kodeksa novinara Srbije, on bi pre emisije proverio tvrdnje koje je izneo na samom početku emisije. Za to bi bio dovoljan telefonski poziv UNS-u. Budući da nije konsultovao ni građu dostupnu na internetu, smatramo opravdanim javno postavljanje pitanja njegove nepristrasnosti i objektivnosti.

UNS žali zbog toga što je na ovaj način pala još jedna senka na profesionalizam priznatog novinara čija se emisija prikazuje na televiziji koja postavlja standarde TV novinarstva kod nas. UNS, takođe, upozorava na negativne posledice etiketiranja i uopštavanja koje su proteklih decenija, logikom „kolektivne krivice“, nanele veliku štetu građanima Srbije i institucijama našeg društva.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi